Na hlavný obsah

Detaily o útokoch, ktoré sa mali odohrať na koncertoch Taylor Swift: Speváčka nebola terčom, kancelár hovorí o vážnej situácii

Na každom z trojice koncertov malo byť 65-tisíc ľudí.

Detaily o útokoch, ktoré sa mali odohrať na koncertoch Taylor Swift: Speváčka nebola terčom, kancelár hovorí o vážnej situácii
Na koncerte Taylor Swift v Brazílii zomrela fanúšička. Foto: TASR/AP

Radikalizovaný mladík chcel zrejme na fanúšikov americkej speváčky Taylor Swiftovej zaútočiť za pomoci výbušniny, píše rakúsky server Krone. Kancelár alpskej krajiny Karl Nehammer situáciu, kvôli ktorej usporiadatelia v stredu (7. 8.) zrušili trojicu viedenských koncertov popovej hviezdy, označil za „veľmi vážnu“.

Krone s odvolaním sa na svoj zdroj tvrdí, že terčom 19-ročného zadržaného muža nebola sama Swiftová, ale jej fanúšikovia. Na každom z trojice vypredaných koncertov sa malo zúčastniť 65-tisíc ľudí.

Chemikálie potrebné na výrobu výbušniny vraj mladík odcudzil u svojho bývalého zamestnávateľa, ktorým bol kovospracujúci podnik vo východorakúskom Ternitze. Či mohol za pomoci týchto látok skutočne zostaviť bombu, je predmetom vyšetrovania, podľa serveru sa to ale zdá byť možné.

Našli chemické látky

Rakúska polícia informácie o chystanom útoku výbušninou zatiaľ oficiálne nepotvrdila, uviedla však, že u muža našla chemické látky, ktoré teraz skúma. Usporiadateľ koncertov zase oznámil, že mu vládni predstavitelia „potvrdili“ chystaný útok na štadión Ernsta Happela, kde sa koncerty mali konať.

Zrušeným koncertom sa v reportáži venovala redaktorka Slovenského rozhlasu Tamara Lištiaková:

Koncerty boli plánované na štvrtok, na piatok a na sobotu a na každom z nich sa podľa agentúry DPA malo zúčastniť 65-tisíc fanúšikov. Popri tom polícia počítala s tým, že v okolí bude ďalších 15-tisíc až 20-tisíc priaznivcov popovej speváčky. Podľa Nehammera sa vďaka spolupráci polície a spravodajskej služby DSN so zahraničnými službami podarilo zabrániť tragédii.

Policajti mladíka zadržali v stredu ráno v Ternitzi. V rovnaký deň dopoludnia zadržali tiež ďalšiu osobu vo Viedni. Jej vek ani vzťah k mužovi, ktorý sa podľa úradov radikalizoval na internete a nedávno prisahal vernosť teroristickej organizácii Islamský štát (IS), ale z taktických dôvodov nezverejnili.

Agntura DPA s odvolaním sa na rakúske médiá píše, že pokračuje pátranie po ďalších podozrivých, Krone píše o jednom ďalšom podozrivom.

Usporiadatelia koncertov nepočítajú s tým, že by hľadali náhradný termín. Všetci fanúšikovia majú do desiatich pracovných dní dostať cenu vstupného späť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet