Na hlavný obsah

Digitálny pomocník vie seniorov naučiť pracovať s počítačom, zodpovie všetky ich otázky

Aplikácia využíva umelú inteligenciu.

Digitálny pomocník vie seniorov naučiť pracovať s počítačom, zodpovie všetky ich otázky
Foto: STVR

Ako používať počítač alebo ako sa objednať k doktorovi cez internet. Aj s tým vie pomôcť v dnešnej dobe umelá inteligencia. Slovenskí vývojári prišli s aplikáciou, ktorá pomáha seniorom odpovedať na ich otázky. Projekt je zatiaľ v pilotnej fáze.

Tvorcovia digitálneho pomocníka pre seniorov nahrali do aplikácie informácie z viacerých oblastí. Umelá inteligencia je zároveň pripojená na internet, odkiaľ čerpá odpovede.

„Sú tam oblasti ako zdravotná a sociálna starostlivosť, to znamená, kde sa nachádzajú najbližšie polikliniky, aké majú otváracie doby, ako môžu využiť benefity, ktoré im štát ponúka,“ priblížil tvorca aplikácie Tellme Viktor Nagy.

Aplikácii, ktorá pomáha seniorom, sa v Správach :24 venoval redaktor Jakub Horáček:

Školenie pre seniorov

Vývojári sa spojili s Akadémiou digitálnych zručností a spoločne zorganizovali pre seniorov školenie, na ktorom si mohli aplikáciu vyskúšať.

„Boli nadšení. Také tie iskričky ako malé deti, keď sa školia, pretože hneď hľadali rôzne odpovede na otázky, ktoré mali a boli naozaj kreatívni,“ povedal zakladateľ Akadémie digitálnych zručností Tomáš Božik.

„Je to veľmi jednoduché. Ja hľadám opravára chladničky. Napíšem, že hľadám opravára chladničky takého a takého typu a vychrlí mi v blízkosti môjho bydliska piatich, šiestich, desiatich opravárov s kontaktmi,“ uviedol senior používajúci aplikáciu.

Nevýhodou umelej inteligencie ostáva, že užívateľ sa nemôže úplne spoľahnúť na jej odpoveď alebo radu. Ondrej Macko napriek tomu hovorí, že môže byt užitočná. Šetrí najmä čas.

„Keď ide napríklad o formuláciu nejakých právnych úkonov, že chcem venovať niečo, zostaviť dedičstvo alebo pripraviť sa na predaj domu, to umelá inteligencia bravúrne zvládne, pripraviť takú prvú zmluvu,“ povedal IT špecialista a šéfredaktor portálu TouchIT.sk Ondrej Macko.

Hlasové ovládanie aplikácie

Tvorcovia chcú do budúcnosti seniorom umožniť, aby mohli s aplikáciou komunikovať pomocou svojho hlasu. Užívatelia položia otázku a umelá inteligencia tiež odpovie zvukom.

„Týmto zabezpečíme, že seniori, ktorí už ťažšie vidia, budú vedieť svojím hlasom sa mobilu spýtať nejakú otázku. Chceme dopĺňať informácie tak, aby seniorom čo najviac pomáhali. Zároveň funkcionality aplikácie tak, aby aplikácia bola čo najjednoduchšia a najpríjemnejšia na používanie,“ priblížil Nagy. Digitálny pomocník pre seniorov je v pilotnej fáze. Seniori ho môžu získať bezplatne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko