Na hlavný obsah

Do domáceho väzenia sa môže dostať až dvetisíc väzňov, vyplýva z rozkazu rezortu spravodlivosti

Redakcia Slovenskej televízie ho má k dispozícii.

Do domáceho väzenia sa môže dostať až dvetisíc väzňov, vyplýva z rozkazu rezortu spravodlivosti
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na základe rozkazu ministerstva spravodlivosti sa môže do domáceho väzenia dostať až dvetisíc odsúdených. Redakcia Slovenskej televízie má tento rozkaz k dispozícii. Ten stanovuje podmienky prepustenia z ústavu na výkon trestu odňatia slobody.

Podľa právnika je tento rozkaz diskriminačný. V podmienkach sú také požiadavky, ktoré istá skupina obyvateľstva nedokáže splniť.

„Novela trestného zákona, ktorá je kľúčová v tom, že mení, za akých podmienok je možné umožniť občanovi, ktorý je vo výkone trestu, premenu trestu na domáce väzenie. Prvým problémom je, že tento nárok môže uplatniť len riaditeľ, ktorý je jediný oprávnený podať návrh na súd. Práva teda musí uplatniť riaditeľ,“ priblížil advokát Igor Ribár.

Ako pokračoval, podmienky zákon definuje veľmi stroho a široko. „Pravdepodobne sa prijal nejaký interný rozkaz, ktorý zúžil zákonný nárok a zadefinoval nové podmienky, ktoré sú z pohľadu obhajcov diskriminačné hlavne k skupinám obyvateľstva, ktoré sú nízkopríjmové alebo žijú na okraji spoločnosti,“ skonštatoval Ribár.

Pozrite si blok relácie Aktuálne :24, v ktorom sme informáciu priniesli:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko