Na hlavný obsah

Do výbavy slovenskej armády by mohli pribudnúť nové tanky. Ministerstvo obrany o nákupe rokuje

Ide o najmodernejšiu verziu tohto typu tanku.

Do výbavy slovenskej armády by mohli pribudnúť nové tanky. Ministerstvo obrany o nákupe rokuje
Na snímke minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD) počas prejavu pri príležitosti odovzdania českého velenia nad bojovým zoskupením NATO na Slovensku. Foto: TASR/Ján Krošlák

Slovensko má možnosť pripojiť sa k nemeckému nákupu tankov Leopard 2A8. Minister obrany Robert Kaliňák o tom informoval vo videu na sociálnej sieti. Rezort nateraz o podrobnostiach prípadného nákupu hovoriť nechce, až kým nebudú rokovania ukončené. Podľa generála vo výslužbe Pavla Macka ide o najmodernejšiu verziu tohto typu tanku.

„Ministerstvo obrany aktuálne rokuje s Generálnym štábom Ozbrojených síl Slovenskej republiky o doplnení, respektíve rozšírení tankového práporu,“ uviedol hovorca ministerstva obrany Tomáš Kostelník.

„Keďže už aktuálne disponujeme tankami Leopard 2A4, nákup nejakých podobných alebo aj rovnakých tankov by bolo len logickým vyústením. Lebo máme záujem o to, aby tieto tanky boli kompatibilné s tým, čo máme, a takisto aj s potrebami ozbrojených síl,“ dodal.

„Oproti tým tankom, ktoré zatiaľ máme, ide o úplne inú generáciu tankov. Tanky T70, ktoré máme vo výzbroji, sú bez akejkoľvek modernizácie. To znamená, že sú na súčasnom bojisku takmer nepoužiteľné alebo majú veľmi malú životnosť,“ ozrejmil generál vo výslužbe Pavel Macko.

„Potom máme Leopard 2A4. To je taká medziverzia tanku, ešte z konca studenej vojny. Tá už má nejaké moderné systémy, ale toto, o čom sa bavíme, 2A8, to je absolútne najnovší Leopard a má všetky možné technologické vychytávky, ktoré k tomu môžu byť,“ dodal.

Možnému nákupu tankov Leopard sme sa venovali v Správach:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko