Na hlavný obsah

Dohady o dodávkach ruskej ropy cez Družbu neutíchajú. Szijjártó viní Brusel

Šéf spoločnosti MOL nálady upokojuje.

Dohady o dodávkach ruskej ropy cez Družbu neutíchajú. Szijjártó viní Brusel
Ilustračná snímka z ropovodu Družba. Foto: STVR

Hladina okolo pozastavených dodávok ropy cez ropovod Družba ruskou spoločnosťou Lukoil cez Ukrajinu na Slovensko a do Maďarska sa cez víkend vírila ďalej.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vidí za vývojom politiku, šéf spoločnosti MOL Zsolt Hernádi nálady upokojuje.

Minister Szíjjártó v polovici minulého týždňa spomenul ešte iba zo žartu, že za celou kauzou stojí Európska komisia. Kauza sa týka obmedzenia dodávky ropy z Ukrajiny. Cez víkend v diskusii v ostrihomskom politickom tábore už priamo tvrdil, že Únia chce ohrozovať bezpečnosť zásobovania členských krajín energiou.

„Preto si myslím, že v Bruseli koordinovali kyjevské rozhodnutie, podľa ktorého obmedzia dodávky ropy od Lukoilu na Slovensko a do Maďarska. Európska únia nemôže byť taká slabá, aby jedna kandidátska krajina, teda Ukrajina, zoslabovala energetickú bezpečnosť dvoch členských štátov,“ povedal Szíjjártó.

Odmietol tak aj stanovisko kompetentného podpredsedu eurokomisie Valdisa Dombrovskisa, že zásobovanie Slovenska a Maďarska ja nenarušené.

Ozval sa aj riaditeľ MOL

Na spomínanom politickom stretnutí po zhruba dvoch týždňoch mlčania sa ozval aj generálny riaditeľ a prezident maďarskej ropnej a plynárenskej spoločnosti MOL Zsolt Hernádi.

„Verte mi, že kým sa neozveme, netreba sa báť,“ povedal najprv žartovne. Neskôr už vážne dodal: „Nedostatok ropy by nastal iba vtedy, keby bolo zásobovanie dvoch našich rafinérií aj z juhu, teda od Chorvátska, aj z východu, teda od Ruska, nevyriešené.“

Podľa Hernádiho by skôr nastal nedostatok pohonných látok po opätovnom zavedení cenových stropov, ako od súčasných komplikácií okolo Lukoilu. S tým sa vláda zahráva.

Dohadom okolo dodávok ropy cez ropovod Družba sa v Ranných správach venoval redaktor Gregor Martin Papucsek:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet