Na hlavný obsah

Dôvody môjho odvolania sú urážkou mňa aj celej inštitúcie, povedala bývalá šéfka SNG Alexandra Kusá

K oznámeniu o odvolaní jej z rezortu kultúry priniesli aj kyticu.

Dôvody môjho odvolania sú urážkou mňa aj celej inštitúcie, povedala bývalá šéfka SNG Alexandra Kusá
Odvolaná generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Foto: TASR/Dano Veselský

Spôsob odvolania i argumenty, ktoré pri odvolaní ministerstvo kultúry použilo, sú urážkou nielen odvolanej osoby, ale celej inštitúcie. V reakcii na svoje odvolanie to v stredu (7. 8.) popoludní na tlačovej konferencii vyhlásila bývalá šéfka Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandra Kusá.

„To, čo prezentovalo ministerstvo v dôvodoch odvolania, napáda a uráža nielen mňa, ale aj všetkých, ktorí sa snažili a snažia posúvať SNG dopredu,“ uviedla Kusá smerom k vedeniu ministerstva.

Kusá priznala, že si s vedením rezortu vysvetľovala prezentáciu na Bienále v Benátkach, neevidovala však priame napätie medzi ministerstvom a galériou. „Pani ministerka napríklad minulý týždeň navštívila naše pracovisko v Strážkach, podľa informácií, ktoré mám, to stretnutie bolo korektné,“ uviedla.

Z rezortu jej priniesli aj kyticu

Po utorkovom (6. 8.) odvolaní generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mateja Drličku však bola pripravená na to, že ministerka odvolá aj ju. K oznámeniu prišlo v stredu ráno, keď ju kontaktovali v SNG pracovníci rezortu kultúry. „Prišli mi poďakovať, priniesli mi aj kyticu,“ uviedla.

V galérii zatiaľ ostáva pracovať ako kurátorka. „Uvidíme, ako sa k tomu postaví krízový manažér, ktorý má poverenie viesť galériu,“ poznamenala. Osobne sa s ním nepozná.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) v stredu odvolala generálnu riaditeľku SNG Alexandru Kusú. Dôvodom majú byť manažérske zlyhania týkajúce sa rekonštrukcie galérie, hospodárenia i využívanie priestorov SNG.

SNG v reakcii na odvolanie svojej dlhoročnej riaditeľky pozýva ľudí, aby prišli a zanechali inštitúcii odkaz na plote na jej nádvorí. „Čo sa vám tu páči najviac? Aký význam má pre vás SNG? Príďte vyjadriť svoj názor a spojte to s návštevou, oddnes do nedele môžete navštíviť SNG v Bratislave, Zvolenský zámok a Kaštieľ Strážky v Spišskej Belej zadarmo,“ informuje SNG na sociálnej sieti.

Odvolaniu šéfky SNG Alexandry Kusej sa venovala v Správach redaktorka Karolína Janičíková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko