Na hlavný obsah

Externí študenti budú za štúdium zrejme platiť viac. Sociálne slabším chce ministerstvo poskytnúť štipendium

Na Slovensku v roku 2023 študovalo externe okolo 25 tisíc ľudí.

Externí študenti budú za štúdium zrejme platiť viac. Sociálne slabším chce ministerstvo poskytnúť štipendium
Na Slovensku v roku 2023 študovalo externe okolo 25-tisíc ľudí. Foto: STVR

Externí študenti si za štúdium pravdepodobne priplatia. Ministerstvo školstva navrhlo limit maximálneho školného pre externých študentov. Získané peniaze chce rezort investovať do kvality štúdia, vybavenia a modernizácie výučby na univerzitách. Návrh ministerstva je v pripomienkovom konaní. Platiť by mal od školského roku 2025/26.

Miroslav Ištván študuje externe masmediálnu komunikáciu na Univerzite Cyrila a Metoda v Trnave. „Celý stupeň magisterského štúdia som začal študovať externe kvôli práci a momentálne platím 900 eur za akademický rok,“ uviedol.

Podľa návrhu ministerstva školstva by zaplatil od budúceho školského roka o stovky eur viac. „Mne to momentálne vyhovuje na margo tej ceny, na ktorej je to nastavené. Avšak, ak si mám predstaviť platiť o takých 300 až 400 eur viac, tak určite by sa mal zmeniť prístup, učiteľov, pedagógov, aj fakúlt a univerzít k príprave a k vedeniu externého štúdia,“ skonštatoval Ištván.

Vyššiemu školnému pre externých študentov sa v Správach venovala Lea Hubová:

Študenti psychológie v magisterskom štúdiu by si mohli priplatiť o viac ako 140 eur, u veterinárov by mohlo ísť o 540 eur. Podľa rezortu školstva zvýšenie limitu jednotlivých odborov závisí od ich ekonomickej náročnosti.

Štipendium sociálne slabším

Ministerstvo školstva tvrdí, že si splnilo svoju každoročnú zákonnú povinnosť a určilo pre vysoké školy minimálne a maximálne limity študentov externého štúdia. „Z praxe dokonca vieme, že vysoké školy určujú školné pre týchto študentov nižšie, ako je stanovený limit,“ informoval rezort.

Rezort školstva plánuje na pokrytie vyšších nákladov poskytnúť sociálne slabším štipendium. Podľa odborníka na vzdelávanie Mirona Zelinu je to však kontraproduktívne. Bohatší študenti si zvolia skôr zahraničné a kvalitnejšie školy, zatiaľ čo tí chudobnejší, nepôjdu študovať vôbec.

„Máme toľko úradníkov v štátnej správe, že keby sme ich znížili o polovičku, tak by sme vykryli strašne veľa z toho, čo nám chýba v rozpočte. Nie zaťažovať chudobných ľudí, aby si platili za štúdium, ale skôr na to, aby sa znížil počet neefektívnej práce mnohých úradníkov,“ uviedol psychológ, pedagóg a odborník na vzdelávanie Miron Zelina.

Na Slovensku v roku 2023 študovalo externe okolo 25-tisíc ľudí. Každoročne štúdium ukončí približne 5-tisíc z nich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko