Na hlavný obsah

Extrémne sucho na Sicílii: Jediné prírodné jazero vyschlo, Taliansko vyhlásilo stav prírodnej katastrofy

Turistov to neodrádza.

Extrémne sucho na Sicílii: Jediné prírodné jazero vyschlo, Taliansko vyhlásilo stav prírodnej katastrofy
Sicíliu sužuje extrémne sucho.

Intenzívne suchá trápia v rámci Európy taliansku Sicíliu. Ostrov patrí k regiónom ohrozeným klimatickou zmenou. Nedostatok vody pociťujú miestni poľnohospodári a zvieratá. Turisti napriek tomu región naďalej navštevujú.

Silné slnko a vyprahnutá zem signalizujú pre miestneho farmára Luca len jedno – čisté zúfalstvo. Voľakedy zelené polia sa premenili na púšť.

„Nie je tu žiadna pastvina. Zvieratá sa márne prechádzajú a hľadajú niečo pod zub. Tento rok na pozemku nič nevyrástlo. Bez vody sú jednoducho odsúdené na smrť,“ povedal farmár Luca Cammarata.

Extrémnym suchám na Sicílii sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Tamara Michalková:

Farmári sú odkázaní na svoj dobytok. Vďaka nemu dokážu obchodovať s mäsom a mliečnymi výrobkami.

„Hovorí sa, že august je akýmsi začiatkom zimy a novej farmárskej sezóny. Želám si, aby bola o čosi lepšia ako tá predošlá. Celý rok sme pracovali a nemáme pšenicu, ani krmivo pre kravy. Vláda neprijala žiadne opatrenia,“ uviedol majiteľ farmy Liborio Mangiapane.

Nedostatok vody postihuje centrálne oblasti Sicílie. Vyschlo aj jediné prírodné talianske jazero, ktoré slúžilo aj ako napájadlo pre zvieratá.

„Jazero Pergusa je jasný obraz toho ako Sicília v dôsledku klimatickej zmeny trpí. Teraz to vidíme na vlastné oči. Jazero tam už vôbec nie je,“ skonštatoval zástupca pre riadenie vodných zdrojov Giuseppe Maria Amato.

Stav prírodnej katastrofy

Talianska vláda pre extrémne suchá vyhlásila stav prírodnej katastrofy. To však neodrádza turistov, aby Sicíliu navštívili.

„Prišli sme pred tromi dňami a necítim žiadny problém s vodou. Je to rovnaké ako v Belgicku. Nemáme žiadne obavy,“ povedala turistka z Belgicka Pascale Ramet.

„Naši zákazníci nepociťujú nedostatok vody, zatiaľ čo pre nás je dosť ťažké ju zohnať. Neustále komunikujeme s miestnou vodárenskou spoločnosťou aby sme im vodu zabezpečili,“ dodal majiteľ rezortu L’Ancora Andrea Patrizio.

Prevádzkari historických pamiatok investujú posledné zásoby vody do turistov. Ide to však na úkor miestnych obyvateľov. Tí dúfajú v prísnejšie vládne opatrenia v rámci klimatickej krízy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet