Na hlavný obsah

Finančné dôvody, čakacia listina či ďaleké cestovanie: Na Slovensku rastie nenaplnená zdravotná starostlivosť

Na problém poukázala Národná banka Slovenska.

Finančné dôvody, čakacia listina či ďaleké cestovanie: Na Slovensku rastie nenaplnená zdravotná starostlivosť
Ilustračná snímka lekárky pracujúcej na počítači. Foto: RTVS

Na Slovensku dlhodobo rastie percento reportovanej nenaplnenej zdravotnej starostlivosti. Poukázala na to Národná banka Slovenska (NBS) v publikácii Štrukturálne výzvy 2024. Podotkla, že ide o opačný vývoj v porovnaní s priemerom krajín EÚ 27.

Priblížila, že údaje pochádzajú z európskej štatistiky o príjmoch a životných podmienkach. „Ukazovateľ meria podiel populácie vo veku 16 a viac rokov. Tá v dotazníkovom prieskume hlási nenaplnené potreby lekárskej starostlivosti z jedného z nasledujúcich dôvodov: finančné dôvody, čakacia listina a príliš ďaleko na cestovanie,“ ozrejmila NBS.

Zároveň upozornila, že starnutie populácie a nedostatok obvodných lekárov, pediatrov a zdravotných sestier bude s veľkou pravdepodobnosťou tento problém ešte prehlbovať. „Nevyhnutné sú dlhodobé systematické opatrenia na odvrátenie zhoršujúceho sa stavu v previse dopytu nad ponukou po zdravotnej starostlivosti,“ skonštatovala NBS.

Kľúčové budú podľa nej opatrenia na zabezpečenie a stabilizáciu ambulantnej starostlivosti, prevenčné programy. Tiež zvýšenie podpory zaočkovanosti obyvateľstva či programy podporujúce zmenu sociálnej normy týkajúcej sa potreby vyhľadania lekára a lekára špecialistu.

Rovnako aj efektívne a systematické využitie eurofondov a peňazí z plánu obnovy a odolnosti na zníženie investičného dlhu v nemocničnom sektore tak, aby ambulantný a nemocničný sektor sa čo najlepšie navzájom dopĺňali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko