Na hlavný obsah

Generálny riaditeľ VšZP Michal Ďuriš končí vo funkcii. Odvolala ho ministerka Dolinková, priblížila aj dôvody

Odvolala ho aj z funkcie predsedu predstavenstva.

Generálny riaditeľ VšZP  Michal Ďuriš končí vo funkcii. Odvolala ho ministerka Dolinková, priblížila aj dôvody
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) po vymenovaní Michala Ďuriša do funkcie riaditeľa VšZP. Foto: Ministerstvo zdravotníctva SR

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) v utorok (13. 8.) odvolala z funkcie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Michala Ďuriša. Informoval o tom komunikačný odbor ministerstva zdravotníctva.

Šéfka rezortu ako dôvody uviedla nepriaznivý vývoj hospodárenia v štátnej poisťovni. Kritizovala tiež uloženie opatrení vo forme ozdravného plánu zo strany Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

„Uvedomujem si, že zodpovednosť za vedenie takejto organizácie je mimoriadne náročná. Preto verím, že kroky, ktoré z pozície akcionára konáme, budú smerovať k nevyhnutnej stabilizácii a garancii dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov,” skonštatovala Dolinková.

Michala Ďuriša poverili vedením VšZP 11. januára 2024, do funkcie ho vymenovali 11. apríla 2024. Inštitúciu teda viedol štyri mesiace.

VšZP odvolanie rešpektuje

VšZP rešpektuje rozhodnutie ministerstva zdravotníctva odvolať z postu riaditeľa poisťovne Michala Ďuriša. Informovala o tom hovorkyňa poisťovne Marianna Bublavá.

„Odvolávanie členov predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne je v súlade so stanovami VšZP plne v kompetencii Ministerstva zdravotníctva SR ako jediného akcionára VšZP. Rozhodnutie ministerstva rešpektujeme,“ uviedla.

KDH za tým vidí Dolinkovej zlyhanie

Opozičné KDH vníma odvolanie šéfa VšZP Michala Ďuriša ako pokračujúcu neschopnosť ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej viesť rezort. Podľa opozičnej SaS ide o dôkaz zlyhania jej politiky a ďalší dôvod na jej odvolanie z funkcie. Vyplýva to zo stanovísk strán.

„Odvolaný riaditeľ VšZP je nominantom ministerky Dolinkovej, ktorá si ho na túto kľúčovú pozíciu pred časom vybrala. Všetky kroky, ktoré ministerka doteraz vykonala, len prehlbujú finančný deficit celého rezortu zdravotníctva,“ vyhlásil poslanec Peter Stachura (KDH).

Poslanec parlamentu František Majerský (KDH) dodal, že napriek jednej miliarde eur v sektore navyše sa zdravotná starostlivosť na Slovensku pre pacienta nijako pozitívne nezmenila.

SaS vyzýva na odvolanie ministerky

Predseda SaS Branislav Gröhling je presvedčený, že zotrvanie Zuzany Dolinkovej na poste je neudržateľné.

„Miesto toho, aby sa venovala problémom v sektore, venuje penzum času dosadzovaniu svojich ľudí do vedení organizácií. A tak to aj dopadlo. Michal Ďuriš nevydržal vo funkcii predsedu predstavenstva VšZP ani pol roka, nič sa mu nepodarilo spraviť a dnes odchádza,“ skonštatoval.

Poslanec Tomáš Szalay (SaS) doplnil, že zdravotníctvo je čoraz v horšom stave, pričom odvolanie Ďuriša je len vrchol ľadovca. Nepovažuje za riešenie zmeny vo vedení VšZP, ale na poste ministra zdravotníctva. SaS zároveň opäť vyzvala premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby Dolinkovú z funkcie odvolal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko