Na hlavný obsah

Geológovia sa stáročia mýlili: Pôvod oltárneho kameňa zo Stonehenge je iný, než predpokladali

Kruhová stavba fascinuje ľudí už päťtisíc rokov.

Geológovia sa stáročia mýlili: Pôvod oltárneho kameňa zo Stonehenge je iný, než predpokladali
Svetoznáma stavba Stonehenge. Foto: STVR

Geológovia, ktorí skúmali oltárny kameň zo svetoznámej stavby Stonehenge, sa stáročia mýlili. Výskum odhalil, že pochádza zo Škótska. Doposiaľ nie je jasné, ako sa obrovská skala dostala na juh Anglicka.

Kruhová stavba z obrovských kameňov fascinuje ľudí už päťtisíc rokov. Každý pochádza z inej časti Británie. V jeho srdci leží špeciálny päťmetrový balvan symbolizujúci oltár.

Archeológovia stáročia verili, že pochádza z Anglického Walesu. Nedávny výskum odhalil, že to nie je pravda.

„Je to technika mikroanalýzy, vďaka ktorej môžeme určiť vek a chemické vlastnosti kameňa. Pri skúmaní toho oltárneho sme našli zhodu nakoniec v pieskovcových útvaroch v severovýchodnom Škótsku,“ vysvetlil profesor geochémie Nick Pearce.

Pôvodu kameňov zo svetoznámej stavby Stonehenge sa v Správach venovala redktorka Tamara Michalková:

Vedci z Austrálie, ktorí skúmali úlomky Stonehengu, sú si na 95 percent istí, že ide o typ horniny, ktorá sa nachádza jedine v Škótsku. Stonehenge je však od neho vzdialený až 760 kilometrov. Otázkou teda ostáva, ako dokázali ľudia z doby neolitu premiestniť šesťtonovú skalu cez pol ostrova.

„Ľudia ho sem museli nejako presunúť. Ako to ale urobili? Trasa zo Škótska do Anglicka je dosť náročná aj dnes, keď idete po diaľnici. Vtedy tam boli hory a rieky. Uvažujeme, že mohli použiť lode,“ priblížil geochronológ a vedúci novej štúdie Anthony Clarke.

Vysoká úroveň prepojenia medzi krajinami

Geológovia tvrdia, že náročná logistika presunu balvanu cez veľkú vzdialenosť dokazuje vysokú úroveň kultúrneho prepojenia medzi Anglickom a Škótskom. Pôvodní obyvatelia regiónov museli byť už vtedy perfektne skoordinovaní.

„Myslím si, že ich trochu podceňujeme. Aj vtedy tu žili inžinieri, matematici či astronómovia. Možno práve oni vymýšľali, ako ťažké kamene presúvať bez akýchkoľvek elektronických náradí,“ dodal Anthony Clarke.

S absenciou písomných historických záznamov sa v ľuďoch vynárajú špekulácie o pradávnych megalitoch, ktoré tu predkovia zanechali. Hoci sa vedcom podarilo vypátrať ich pôvod, ich pradávny účel zostáva naďalej veľkou záhadou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet