Na hlavný obsah

Gershkovich, Whelan a Kurmaševová pristáli v USA: Trojicu na letisku privítal aj prezident Joe Biden

Rusko ich prepustilo v rámci veľkej výmeny väzňov so Západom.

Gershkovich, Whelan a Kurmaševová pristáli v USA: Trojicu na letisku privítal aj prezident Joe Biden
Zľava viceprezidentka USA Kamala Harrisová, prezident USA Joe Biden a novinár Evan Gershkovich. Foto: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Lietadlo s americkým novinárom Evanom Gershkovichom, bývalým príslušníkom americkej námornej pechoty Paulom Whelanom a novinárkou stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) Alsu Kurmaševovou, ktorých vo štvrtok (1. 8.) prepustilo Rusko v rámci veľkej výmeny väzňov so Západom, v noci na piatok (2. 8.) pristálo v Spojených štátoch. Informovali o tom agentúry AP, AFP a Reuters.

Lietadlo pristálo na leteckej základni neďaleko Washingtonu vo štvrtok približne o 23.40 h miestneho času (piatok 5.40 h SELČ). Gershkovicha, Whelana a Kurmaševovú privítali na základni okrem ich rodinných príslušníkov a priateľov aj prezident USA Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová.

Medzi Ruskom a Západom sa vo štvrtok uskutočnila najväčšia výmena väzňov od konca studenej vojny. Jej súčasťou bolo podľa svetových agentúr 26 ľudí.

Výmenu ocenili viacerí svetoví lídri vrátane predstaviteľov Európskej únie, Severoatlantickej aliancie a Organizácie Spojených národov. Biely dom uviedol, že rokovania o dohode prebiehali v tajnosti viac než jeden rok.

Pozrite si fotogalériu z výmeny väzňov medzi Ruskom a Západom:

Veľkej výmene väzňov medzi Ruskom a Západom sme sa venovali aj v Ranných správach:

Ruských väzňov vítal Vladimir Putin

Lietadlo s ruskými väzňami prepustenými západnými krajinami v rámci veľkej výmeny pristálo v piatok večer v Moskve. Informujú o tom tlačové agentúry. Prezident Vladimir Putin prepustených väzňov privítal na letisku.

Podľa tureckých úradov z letiska v Ankare, kde sa výmena uskutočnila, odletelo do Ruska desať ľudí. Bol medzi nimi aj Vadim Krasikov, ktorý si v Nemecku odpykával doživotný trest za vraždu Čečenca s gruzínskym pasom spáchanú v roku 2019 v centre Berlína.

Šestnásť prepustených smerovalo do Spojených štátov a Nemecka v rámci najväčšej výmeny väzňov od konca studenej vojny.

Veľká výmena väzňov mimoriadne rezonuje v Nemecku. Viac o tejto téme sa dozviete v reportáži redaktora Tibora Macáka z Ranných správ:

Výmenu uvítali viacerí svetoví lídri

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell vo štvrtok večer privítali prepustenie občanov USA a EÚ a ruských aktivistov v rámci rozsiahlej výmeny väzňov medzi západnými krajinami a Ruskom. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

„Vítam prepustenie nevinných občanov EÚ a USA a čestných ruských demokratov zadržiavaných v Rusku. Kremeľ ich vymenil za odsúdených zločincov a vrahov. To svedčí o výraznom rozdiele. Je to moment veľkej radosti pre všetkých, ktorí bojovali za svoju slobodu,“ napísala šéfka EK v príspevku na sociálnej sieti X.

Borrell uviedol, že Európska únia s úľavou prijala správu o „prepustení viacerých politických väzňov vrátane občanov EÚ na slobodu mimo Ruska a Bieloruska s pomocou Turecka“.

Severoatlantická aliancia (NATO) taktiež privítala výmenu 26 väzňov medzi Ruskom a Západom ako príklad spolupráce medzi spojencami NATO.

Prepustenie amerického novinára Evana Gershkovicha či ruského opozičníka Vladimira Kara-Murzu privítal okrem iných aj Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva či britský premiér Keir Starmer.

Správu ocenila aj ruská opozičná aktivistka Julija Navalná a bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská, ktorá ju považuje za povzbudivú správu pre svojich uväznených krajanov, informovala agentúra AP.

„Vítame prepustenie niekoľkých politických väzňov z Ruska. Dohodu, ktorá im zabezpečila slobodu, vyrokovalo niekoľko spojencov NATO, ktorí spolupracovali. Sloboda médií a právo na pokojný nesúhlas sú nevyhnutné pre každú fungujúcu spoločnosť. Vyzývame na prepustenie všetkých neprávom uväznených osôb,“ uviedla hovorkyňa NATO Farah Dakhlallahová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet