Na hlavný obsah

Harrisová oznámi svoju voľbu na viceprezidenta. Rozhoduje sa medzi dvojicou guvernérov

S jedným si rozumie viac ako s druhým.

Harrisová oznámi svoju voľbu na viceprezidenta. Rozhoduje sa medzi dvojicou guvernérov
Zľava guvernér Minnesoty Tim Walz a guvernér Pensylvánie Josh Shapiro. Foto: TASR/AP/koláž STVR

Prezidentská kandidátka americkej demokratickej strany Kamala Harrisová v utorok (6. 8.) oznámi svoju voľbu na viceprezidenta na predvolebnom mítingu v Pensylvánii, ktorý môže rozhodnúť prezidentské voľby.

Podľa amerických médií sa rozhoduje medzi dvomi politikmi. Do finále sa dostali 51-ročný guvernér Pensylvánie Josh Shapiro a 60-ročný guvernér Minnesoty Tim Walz. Prvého z menovaných považujú za hlavého kandidáta.

V dopoludňajšom vysielaní Rádia Slovensko sa možným viceprezidentom Kamaly Harrisovej venoval redaktor Martin Rajec:

„Keď sa pozriete na jeho volebné úspechy v Pennsylvánii, tak Shapiro je naozaj silný kandidát. Dvakrát ho tu zvolili za generálneho prokurátora. A v 2022 vyhral guvernérske voľby o 15 percent v štáte, kde sú sily medzi demokratmi a republikánmi vyrovnané,“ vysvetlil Analytik John Miles Callman z centra pre politiku na Virginskej univerzite.

Coleman považuje za Shapirovu nevýhodu jeho silnú podporu Izraela, čo je tŕňom v oku progresívnych demokratov. Pripomenul, že politik je židovského pôvodu, čím sa netají. A niektorá kritika zo strany extrémnej ľavice údajne zaváňa antisemitizmom.

Tim Walz však podľa Colemana nie je bez šancí. „Nevýhodou Walza je, že Harrisová nepotrebuje vyhrať Minnesote, kde vedie pred Trumpom o šesť percent. Je však na dôležitom stredozápade populárny, pozná región a jeho plus je, že pôsobil v armáde,“ dodal.

Čisto z politického hľadiska, aby Harrisová vyhrala voľby, je ťažké prehliadnuť Shapira, podotkol Coleman. V amerických médiách sa však objavili informácie, že si Harrisová pri osobnom pohovore lepšie rozumela s Timom Walzom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet