Na hlavný obsah

Ľavicový populista, muž ľudu: Niektorí demokrati Harrisovej výber viceprezidenta kritizujú

Podľa niektorých vyhovela progresívnemu krídlu.

Ľavicový populista, muž ľudu: Niektorí demokrati Harrisovej výber viceprezidenta kritizujú
Kamala Harrisová a jej viceprezidentský kandidát Tim Walz.

Demokratická nominantka na prezidenta Kamala Harrisová prvýkrát vystúpila na predvolebnom mítingu spolu so svojím kandidátom na viceprezidenta Timom Walzom. V prejavom útočili na republikánskych rivalov.

V demokratickej strane sa však ozývajú hlasy, že Harrisová si mala vybrať za viceprezidenta guvernéra Minnesoty Josha Shapira.

Prvému vystúpeniu Kamaly Harrisovej s Timom Walzom a tomu, ako ho vníma demokratické politické spektrum sa venoval spravodajca STVR v USA Martin Rajec:

Demokrati výber málo známeho guvernéra Minnesoty Tima Walza za kandidáta na viceprezidenta vo všeobecnosti privítali. Niektorí však majú pochybnosti. Walz je totiž považovaný za ľavicového populistu.

„Zdá sa, že demokrati sa posunuli viac doľava a pre nás, ktorí sme umiernení, je to stále ťažšie,“ skonštatoval bývalý demokratický senátor štátu Virgínia Monty Mason.

Kamala Harrisová vyhovela progresívnemu krídlu demokratickej strany, pre ktoré bol Josh Shapiro nie veľmi neprijateľný.

„Čo ma znepokojuje je, že konzervatívcom sa zjavne uľavilo, viac sa báli Shapira, alebo senátora Kellyho, ktorí sú viac v strede politického spektra. A to nie je dobre,“ varoval na CNN ľavicový komentátor Van Jones.

Mason: Harrisová nespravila chybu

Napriek tomu si Monty Mason nemyslí, že Harrisová spravila pri výbere kandidáta na viceprezidenta chybu.

„Myslím si, že Shapiro by so sebou priniesol problémy. V minulosti totiž podporoval mnohé konzervatívne návrhy. Ako guvernér tvrdo zasiahol proti propalestínskym demonštrantom na Univerzitách a je silným zástancom Izraela,“ pripomenul Mason.

„Harrisová nechcela nahnevať progresívnych demokratov v čase, keď je stranícka jednota dôležitá. Walz je progresívny demokrat, populárny na stredozápade a je to muž ľudu,“ podotkol Mason.

Trumpova kampaň má Walza za extrémistu

Kampaň republikána Donalda Trumpa označila Walza za ľavicového extrémistu. Republikánsky kandidát na viceprezidenta J. D. Vance pripomenul, že ako guvernér nezvládol rasové nepokoje.

„Tim Walz dovolil výtržníkom, aby spálili a zničili Minneapolis a Kamala Harrisová ich dostala z väzení,“ povedal.

Walz začal kariéru ako robotník v továrni, viac ako 20 rokov pôsobil v národnej garde, stal sa učiteľom, neskôr kongresmanom a nakoniec ho zvolili za guvernéra Minessoty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet