Na hlavný obsah

Hizballáh zaútočil na Izrael, v krajine vyhlásili stav núdze

Proti Izraelu vyslal veľký počet dronov.

Hizballáh zaútočil na Izrael, v krajine vyhlásili stav núdze
Izraelský vrtuľník Apache prelieta nad územím. Foto: TASR/AP

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v nedeľu (25. 8.) skoro ráno začalo útok na Izrael v odvete za smrť svojho vysokopostaveného veliteľa Fuáda Šukra.

Izraelská armáda už predtým informovala, že podniká preventívne letecké útoky v Libanone proti cieľom Hizballáhu, pretože toto šiitské hnutie pripravuje útok proti Izraelu, informoval server The Times of Israel (ToI).

Izraelské bojové lietadlá útočili na ciele Hizballáhu pre „bezprostrednú hrozbu pre občanov štátu Izrael“, uviedol hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Zdôraznil, že ide o akt sebaobrany. Hneď ráno sa tiež zišiel izraelský bezpečnostný kabinet, zasadnutie vlády v plnom zložení sa nekoná.

V Izraeli od 05.00 h SELČ platí stav núdze, ktorý dáva izraelským úradom väčšie právomoci nad civilným obyvateľstvom. Cieľom je zabezpečiť jeho bezpečnosť. Stav núdze platí 48 hodín, možno ho však predlžovať.

Hizballáh oznámil, že ukončil prvú fázu odvety za Šukrovu smrť. Tvrdí, že zasiahol 11 izraelských vojenských základní, odpálil viac ako 320 rakiet a na sever Izraela vyslal drony.

Server ToI uvádza, že raketa vystrelená Hizballáhom zasiahla hydináreň v obci Manot na severe Izraela. Na mieste začalo horieť.

Krajina v pohotovosti

V obciach na severe Izraela sa skoro ráno rozozneli sirény ohlasujúce letecký poplach. Ľudia na sociálnych sieťach zverejňovali zábery, ako izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome odpaľuje strely určené na zničenie cieľov vystrelených Hizballáhom.

Izraelská zdravotnícka služba Magen David Adom uviedla, že je v stave najvyššej pohotovosti.

Správa letísk okolo 06.00 h SELČ ukončila obmedzenia na Ben Gurionovom letisku zavedené pre hroziaci útok zo strany Hizballáhu, uviedla agentúra Reuters. Odlety pôvodne odložili a lietadlá mieriace do Tel Avivu presmerovali do inej destinácie.

„Lietadlá, ktoré museli ísť na záložné letisko, odštartujú a poletia späť na Ben Gurionovo letisko,“ uviedla správa.

Médiá v Libanone informovali, že juh krajiny zasiahlo asi 40 izraelských úderov. Hovorca izraelskej armády Hagari odkázal obyvateľom v miestach, kde Hizballáh pôsobí, aby sa v záujme vlastnej bezpečnosti okamžite presunuli inam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet