Na hlavný obsah

Poľská vláda je v nezhode pre liberalizáciu potratov. Hrozí pád kabinetu?

Jedna z koaličných strán sa postavila na stranu opozície.

Poľská vláda je v nezhode pre liberalizáciu potratov. Hrozí pád kabinetu?
Predseda poľskej vlády Donald Tusk. Foto: TASR/Pavol Zachar

Poľská vláda je v kríze pre interrupčnú politiku – koaličná Poľská ľudová strana (PSL) sa postavila na stranu opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a odmietla zákon o liberalizácii potratov. V hre by mohol byť preto podľa expertov odchod jednej z koaličných strán. Politici pád kabinetu odmietajú.

Premiér Donald Tusk pre domáce médiá povedal, že rozumie hnevu nespokojných žien s hlasovaním v Sejme.

Situácii v poľskej vláde po hlasovaní o liberalizácii potratového zákona sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka Slovenského rozhlasu Elena Seeber:

Zákon, ktorý by lekárov zbavil trestnej zodpovednosti za interrupcie neprešiel kvôli ľudovcom. Tí chcú iba čiastočnú liberalizáciu, o ktorej by vypísali referendum, čo zbytok koalície odmieta.

Predseda poľskej ľudovej strany Władysław Kosiniak-Kamysz argumentoval, že s ľudovcami hlasovala proti dekriminalizácii potratov väčšina Sejmu a že koaliční partneri vedeli, s kým do koalície vstupujú.

Michala Lebdušku z asociácie pre medzinárodné otázky postoj neprekvapil. „Pokiaľ ide priamo o potratový zákon, vo vládnej koalícii panuje najväčší odpor práve zo strany ľudovcov. Tí sú tradičnou konzervatívnou stranou, ktorá už pred voľbami či počas skladania koalície jasne deklarovala, že je proti liberalizácii potratového zákona,“ skonštatoval pre Slovenský rozhlas.

Vládna kríza je reálna

Naopak, strana Ľavica v koaličnej štvorke zastáva najliberálnejší postoj. Jej poslankyňa Katarzyna Kotulová po hlasovaní vyhlásila, že je potrebné povoliť legálne, dostupné a bezpečné potraty do 12. týždňa tehotenstva.

Experti naznačujú, že po hlasovaní môže byť v hre práve odchod ľavice z vlády, kabinet by v takom prípade stratil väčšinu. Podľa politológa Juraja Marušiaka je vládna kríza preto reálna.

„Určite to bude predstavovať veľký problém, dokonca sa hovorí o tom, že najneskôr do budúceho roka by mohla vzniknúť v Poľsku nová koalícia na čele s PIS, kde by boli jej súčasťou práve PSL, prípadne s podporou krajine pravicovej Konfederácie alebo aspoň jej časti,“ podotkol.

Michal Lebduška však nateraz rozpad poľskej vlády neočakáva. „Je to kvôli tomu, že spojí ďaleko závažnejšie problémy,“ dodal.

V Poľsku sú interrupcie de facto zakázané, potrat možno podstúpiť iba v prípade znásilnenia alebo ohrozenia života matky. Koaličné spory sa však netýkajú iba interrupčnej politiky. Ale aj zdravotného poistenia, nastavenia daní či ochrany východnej hranice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál