Na hlavný obsah

Iba dva plátky šunky denne môžu ohroziť zdravie. Podľa novej štúdie zvyšujú riziko závažného ochorenia

Cukrovkou 2. typu trpí na svete vyše 400 miliónov ľudí.

Iba dva plátky šunky denne môžu ohroziť zdravie. Podľa novej štúdie zvyšujú riziko závažného ochorenia
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Konzumácia spracovaného alebo červeného mäsa zvyšuje riziko cukrovky. Pričom iba dva plátky šunky denne zvyšujú riziko tohto ochorenia o 15 percent. Na základe rozsiahlej štúdie, ktorej sa zúčastnili dva milióny ľudí po celom svete, to uvádza vedecký tím vedený výskumníkmi z Cambridgeskej univerzity.

Podľa listu The Guardian ide zatiaľ o najpresvedčivejší dôkaz o súvislosti medzi konzumáciou mäsa a chorobou, ktorá globálne predstavuje jedno z najväčších nebezpečenstiev pre zdravie.

Cukrovkou 2. typu trpí na svete vyše 400 miliónov ľudí. Je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek, infarktu, mŕtvice a amputácie dolných končatín. Jedným z hlavných spôsobov, ako riziko cukrovky znížiť, je okrem udržiavania zdravej hmotnosti a dostatočného pohybu aj správne stravovanie.

Odborníci v štúdii zverejnenej v odbornom časopise Lancet Diabetes & Endocrinology uvádzajú, že výsledky ich analýzy podporujú odporúčania obmedziť konzumáciu spracovaného a červeného mäsa. Výskum zahŕňal údaje 1,97 milióna dospelých z 20 krajín Európy, Ameriky, východného Stredozemia, juhovýchodnej Ázie a západného Pacifiku.

Výskum ukázal, že ak človek denne konzumuje 50 gramov spracovaného mäsa – čo zodpovedá zhruba dvom plátkom šunky – hrozí mu o 15 percent vyššie riziko cukrovky v nasledujúcich desiatich rokoch. Konzumácia 100 gramov červeného mäsa denne, teda zhruba jedného malého hovädzieho steaku, je spojená s o desať percent vyšším rizikom ochorenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet