Na hlavný obsah

Znásilnenie a vražda mladej doktorky ich doviedla k tvrdému protestu. Indickí lekári sú v neobmedzenom štrajku

V krajine denne zaznamenajú takmer 90 znásilnení.

Lekári zamestnaní v štátnych nemocniciach vo viacerých indických štátoch vstúpili v pondelok (12. 8.) do zatiaľ neobmedzeného štrajku na protest proti nedávnemu znásilneniu a vražde mladej lekárky. Informovala agentúra AFP.

Telo 31-ročnej ženy sa našlo uplynulý piatok (9. 8.) s mnohopočetnými zraneniami v štátnej nemocnici v Kalkate, metropole indického štátu Západné Bengálsko. Pracovala tam ako lekárka.

Pitva potvrdila, že žena sa stala obeťou sexuálneho napadnutia a následne ju zabili.
Polícia podľa správ miestnych médií zadržala v súvislosti s prípadom muža, ktorý taktiež pracoval v rovnakej nemocnici.

Sexuálne zneužívanie v Indii

Bezprostredne po vražde vypukli v Kalkate protesty lekárov žiadajúcich spravodlivosť aj väčšiu bezpečnosť na pracovisku. Protesty sa medzičasom rozšírili aj do ďalších častí krajiny.
Sexuálne násilie páchané na ženách je v Indii rozsiahlym problémom.

Za rok 2022 zaznamenali v tejto 1,4-miliardovej krajine denne v priemere takmer 90 znásilnení.
Lekári sú okrem toho podľa vlastných slov na pracovisku vystavovaní aj hrozbám násilia zo strany rozhnevaných príbuzných pacientov, a to najmä po doručení zlých správ.

Lekárske združenia požadujú zavedenie prísnych bezpečnostných opatrení vrátane inštalácie priemyselných kamier v nemocniciach. Žiadajú aj zavedenie osobitného zákona, ktorý by ochraňoval lekárov a zdravotníkov pred násilím na pracovisku.

Podľa prieskumu Indickej lekárskej asociácie (IMA) sa s nejakou formou násilia už stretlo zhruba 75 percent indických lekárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet