Na hlavný obsah

Inflácia v júli mierne narástla. Čo to znamená pre ceny potravín a úrokové sadzby?

Rast reálnych miezd spôsobil, že ľudia viac míňajú.

Inflácia v júli mierne narástla. Čo to znamená pre ceny potravín a úrokové sadzby?
Rast reálnych miezd spôsobil, že ľudia viac míňajú, najmä na služby. Foto: STVR

Inflácia v júli mierne narástla. Na Slovensku dosiahla 2,9 percenta. Oproti júnu tak poskočila o štyri desatiny percentuálneho bodu. V eurozóne v júli dosiahla 2,6 percenta. Vyplýva to z údajov Eurostatu.

Podľa analytikov sa do konca roka ceny potravín výrazne nezvýšia. Môže to však znamenať, že Európska centrálna banka bude pri znižovaní úrokových sadzieb opatrná.

Rast reálnych miezd spôsobil, že ľudia viac míňajú, najmä na služby. „Rast služieb spôsobil to, že inflácia stúpla oproti júnovej hodnote na úrovni 2,5 percenta, v eurozóne na 2,6 percenta. Čo sa týka konkrétne Slovenska, tam sme videli pohyb až na 2,9 percenta, čo je výrazný odklon od toho cieľa, ktorým sú dve percentá v strednodobom horizonte,“ uviedol výkonný riaditeľ portálu Finančný kompas Matej Dobiš.

Nárastu inflácie sa v Správach venovala Monika Maťová:

„Naozaj sa ukazuje tento trend, že ľudia už nepozerajú tak ani na cenu, ako na ten pomer cena – kvalita a sú ochotní zaplatiť trošku viac. Za júl viem povedať, že sme mali veľmi výnimočnú udalosť v Bratislave, koncert AC/DC. Všetci tí ľudia, ktorí sem prídu, sa musia niekde najesť, voziť taxíkmi, prípadne MHD. To sú všetko peniaze navyše, ktoré do destinácie takéto podujatie prinesie,“ skonštatovala generálna riaditeľka Vienna House Easy Lucia Arbetová.

Európskej centrálnej banke sa to nepozdáva

Analytik dodáva, že toto sa Európskej centrálnej banke nepozdáva a môže to znamenať, že momentálne vysoké úrokové sadzby tak skoro klesať nebudú. „Ten pohyb smerom dole sme očakávali 0,25 percentuálneho bodu. Toto môže znamenať, že sa na ďalšom stretnutí Európskej centrálnej banky sadzby vôbec nezmenia,“ vyhlásil Dobiš.

„Európska centrálna banka bude voliť opatrný prístup a bude pravdepodobne dopredu komunikovať, čo bude robiť,“ povedal analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Zdražovania sa tento rok podľa analytika obávať nemusíme. „V tomto roku už neočakávame výrazný rast cien potravín. V podstate už nerastú, stagnujú alebo budú rásť len mierne,“ dodal Kočiš. Na konci roka by podľa neho inflácia u nás nemala prekročiť tri percentá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika