Na hlavný obsah

Inflácia v júli mierne zrýchlila. Kde sme si priplatili najvýraznejšie?

Ceny medzimesačne vzrástli o 0,3 percenta.

Inflácia v júli mierne zrýchlila. Kde sme si priplatili najvýraznejšie?
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v júli medzimesačne vzrástli v priemere o 0,3 percenta. Znamená to, že rast cien sa po dvoch mesiacoch stability mierne zrýchlil. Medziročne inflácia po predchádzajúcich štyroch mesiacoch pohybu mierne nad dve percentá stúpla na hodnotu 2,6 percenta. Vo štvrtok (15. 8.) o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkovú medziročnú infláciu ovplyvnili vyššie ceny vo všetkých 12 odboroch v rozpätí od 0,4 percenta za bývanie a energie až po 10 percent v odbore vzdelávanie. Potraviny a nealko nápoje boli medziročne drahšie o 1,5 percenta.

Inflácia – vývoj spotrebiteľských cien v SR.
Inflácia – vývoj spotrebiteľských cien v SR.Foto: ŠÚ SR

Celkovo spomedzi potravín sa za vyššie ceny ako pred rokom predávalo sedem z deviatich skupín tovarov, väčšina do päť percent.

Infláciu najviac ovplyvnil drahší chlieb a obilniny (o 4,9 percenta), ale aj oleje a tuky (11,2 percent). Tiež cukor a cukrovinky. Naopak, lacnejšie ako pred rokom bolo ovocie a súčasne mlieko, syry a vajcia.

Zdražovanie na úradoch aj v kultúre

Negatívny vplyv na celkovú mieru inflácie mal rast cien v odbore rekreácia a kultúra o 3,1 percenta. Ovplyvnilo ho najmä zdražovanie dovolenkových zájazdov a vstupného na kúpaliská a plavárne.

Rast inflácie podporili tiež medziročne drahšie finančné služby pôšt a bánk v odbore rozličné tovary a služby (o štyri percentá).

Pod výsledok sa v júli, podobne ako v predošlých mesiacoch, podpísali aj medziročne drahšie tovary a služby v odbore zdravotníctvo (7,4 percenta), ako aj v odbore alkohol a tabak (5,1 percenta).

V odbore bývanie s energiami, ktoré spolu s potravinami a nealko nápojmi tvoria najvýznamnejšie zložky výdavkov domácností, boli ceny vyššie ako pred rokom len o 0,4 percenta.

Spolu za sedem mesiacov roka 2024 sa spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 2,6 percenta. Medzimesačne, v porovnaní s júnom 2024, rástli priemerné spotrebiteľské ceny v ôsmich z celkovo 12 odborov, a to v rozsahu od 0,1 percenta. Pri bývaní a energiách až do 1,8 percenta v prípade cien v odbore pošty a spoje.

Váha cien potravín a nealka

Najväčší vplyv na medzimesačný rast priemerných cien mali predovšetkým ceny potravín a nealko nápojov, najmä pre svoju vysokú váhu vo výdavkoch domácností. Oproti júnu sa zvýšili v priemere o 0,3 percenta.

Medzimesačný nárast zaznamenali tak potraviny, ako aj nealko nápoje. Priemerné ceny potravín sa oproti júnu zvýšili o 0,2 percenta. Pod tento výsledok sa podpísalo najmä zdražovanie mäsa, olejov a tukov, ale aj chleba a obilnín. Ceny vzrástli v štyroch z deviatich sledovaných potravinových položiek.

Obdobie letných dovoleniek prinieslo aj významnejšie zdraženie v odbore rekreácia a kultúra a tiež v odbore dopravy, v oboch na priemernej úrovni 0,8 percenta . Vzrástli najmä ceny zájazdov a vstupného na kúpaliská a plavárne, ako aj pohonných látok.

Podstatnejšie sa v júli zdvihli tiež telekomunikačné a poštové poplatky, ktoré medzimesačne zvýšili ceny v odbore pošty a spoje o 1,8 percenta. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom boli vyššie aj finančné služby bánk a pôšt, a to o 3,7 percenta v odbore rozličné tovary a služby.

Naopak, výraznejší tlmiaci účinok na rast cien malo sezónne zlacňovanie zeleniny a ovocia a tiež zníženie cien mlieka, syrov a vajec. Znížili sa aj ceny odevov a obuvi (o 0,7 percenta) ovplyvnené sezónnymi výpredajmi a tiež alkoholických nápojov o 0,3 percenta, ale aj nábytku a údržby domácnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika