Na hlavný obsah

Irán nechce eskalovať napätie na Blízkom východe. Izrael však podľa neho treba potrestať

Krajiny G7 vyzývajú na upokojenie situácie.

Irán nechce eskalovať napätie na Blízkom východe. Izrael však podľa neho treba potrestať
Členovia rady Teheránskej univerzity protestujú po zabití Ismaíla Haníju. Foto: TASR/AP

Irán neusiluje o zosilnenie napätia v regióne. Je však presvedčený, že treba potrestať Izrael za zabitie šéfa teroristickej skupiny Hamas Ismaíla Haníju v Teheráne z minulého týždňa.

Podľa agentúry Reuters to vyhlásil hovorca iránskeho ministerstva zahraničia. Skupina krajín G7 medzitým vyzvala na zdržanlivosť a upokojenie situácie na Blízkom východe.

„Irán sa usiluje o nastolenie stability v regióne, ale to sa dá len potrestaním agresora a vytvorením odstrašujúceho účinku proti avanturizmu sionistického režimu (Izraela),“ povedal hovorca iránskej diplomacie Náser Kanání. Dodal, že akcia Teheránu je nevyhnutná.

Spojené štáty vyzval, aby prestali Izrael podporovať. Vyhlásil tiež, že medzinárodné spoločenstvo nesplnilo svoju povinnosť zabezpečiť regionálnu stabilitu a malo by „potrestanie agresora“ podporiť.

Skupina siedmich najvyspelejších ekonomík sveta v pondelok (5. 8.) v spoločnom vyhlásení uviedla, že vzhľadom na súčasný vývoj „hrozí začiatok širšieho konfliktu v regióne“. Súčasne opätovne vyzvala všetky zainteresované strany, aby „nepokračovali v nepretržitom ničivom cykle odvetného násilia, znížili napätie a konštruktívne sa zapojili do deeskalácie“.

Americký minister zahraničia Antony Blinken pri nedeľňajšom rokovaní so svojimi náprotivkami z krajín G7 povedal, že iránsky odvetný úder na Izrael by sa mohol začať už počas najbližších 24 až 48 hodín, uviedol server Axios s odvolaním sa na svoje zdroje. Podľa Washingtonu sa do úderu zapojí aj šiitské hnutie Hizballáh.

Tím pre národnú bezpečnosť v USA

Biely dom v nedeľu večer uviedol, že prezident Joe Biden v pondelok zvolá do spravodajskej situačnej miestnosti v Bielom dome svoj tím pre národnú bezpečnosť. Chce rokovať o vývoji na Blízkom východe. V pláne má tiež telefonát s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

Šéf iránskych revolučných gárd Hosejn Salámí v pondelok pred novinármi zopakoval hrozbu týchto elitných vojenských jednotiek, že Izrael „bude potrestaný v pravý čas“. Vyhlásil tiež, že Izrael si svojím postupom vo vojne v Pásme Gazy „kope svoj vlastný hrob“.

Teherán a s ním spriaznené militantné a teroristické skupiny ako palestínsky Hamas či libanonský Hizballáh vinia Izrael. Podľa nich stojí za výbuchom, ktorý 31. júla usmrtil vodcu politického krídla teroristického hnutia Hamas v rezidencii priamo v iránskom hlavnom meste. Izrael sa k zodpovednosti za útok neprihlásil, ale ani ju nepoprel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet