Na hlavný obsah

Izrael tvrdí, že Irán sa naň rozhodol priamo zaútočiť

Učiniť tak vraj môže v priebehu niekoľkých dní.

Izrael tvrdí, že Irán sa naň rozhodol priamo zaútočiť
Plagát zavraždeného lídra Hamasu Ismaíla Haníju. Foto: TASR/AP

Irán sa rozhodol priamo zaútočiť na Izrael a môže tak urobiť v priebehu niekoľkých najbližších dní, domnieva sa izraelská tajná služba. Na sociálnej sieti X to v nedeľu (11. 8.) uviedol reportér serveru Axios Barak Ravid s odvolaním sa na dva zdroje zo spravodajskej komunity.

Útok má byť odvetou za zabitie vodcu palestínskeho teroristického hnutia Hamas Ismaíla Haníju koncom júla v Teheráne, dodal Ravid. Z Haníjovej smrti Hamas aj Irán obviňujú Izrael, ktorý sa k zodpovednosti neprihlásil, ale ani ju nepoprel.

Podľa Ravida by sa odvetný útok mohol odohrať ešte pred rokovaním o dohode o izraelských rukojemníkoch, ktorých zadržiava Hamas. To sa má uskutočniť vo štvrtok (15. 8.).

Smrť Haníju vyvolala hrozby pomsty proti Izraelu a podnietila ďalšie obavy, že konflikt v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti Hamasu, sa zmení na širšiu blízkovýchodnú vojnu.

Konflikt v Pásme Gazy vyvolal bezprecedentný teroristický útok Hamasu na Izrael, pri ktorom vlani 7. októbra zahynulo okolo 1 200 ľudí. Ďalších zhruba 250 osôb teroristi odvliekli na územie Pásma Gazy. Izraelská vojenská ofenzíva si odvtedy vyžiadala životy takmer 40-tisíc Palestínčanov.

Pri prvom a doteraz jedinom pokoji zbraní na konci novembra prepustili necelú polovicu rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov. V zajatí zostáva zhruba 120 rukojemníkov, nie všetci sú však živí. Ďalšie kolo rokovaní o prepustení rukojemníkov výmenou za palestínskych väzňov a prímerie v Pásme Gazy by sa malo konať vo štvrtok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet