Na hlavný obsah

Izrael útočil v Libanone. Nálet má deväť obetí, o život prišli aj deti

Cieľom útoku bol sklad zbraní.

Izrael útočil v Libanone. Nálet má deväť obetí, o život prišli aj deti
(Ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Izraelská armáda potvrdila, že v noci na sobotu (17. 8.) vykonala nálet na oblasť okolo juholibanonského mesta Nabatíja. Cieľom útoku bol sklad zbraní používaný šiitskou proiránskou organizáciou Hizballáh. Zahynulo pri ňom deväť ľudí.

Ako s odvolaním sa na libanonské médiá uviedla agentúra AFP, medzi obeťami je aj „žena a jej dve deti“. Ďalších päť ľudí bolo zranených, pričom stav dvoch z nich je kritický. Uviedlo to vo vyhlásení libanonské ministerstvo zdravotníctva.

Izraelská armáda v statuse na platforme Telegram napísala, že jej letectvo zaútočilo cez noc na sklad zbraní libanonského hnutia Hizballáh „v oblasti Nabatíje“. Tá sa nachádza asi 12 kilometrov od hraníc s Izraelom.

Obavy z ďalšieho konfliktu

Cezhraničná paľba na pomedzí Izraela a Libanonu v čase ofenzívy izraelskej armády v Pásme Gazy vyvoláva obavy z ďalšieho konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom. Krajiny naposledy viedli vojnu v roku 2006.

Napätie v tomto regióne v posledných týždňoch prudko vzrástlo po raketovom útoku, ktorého obeťou sa stalo 12 detí a tínedžerov na Izraelom okupovaných Golanských výšinách. Izrael na tento útok odpovedal zabitím veliteľa Hizballáhu Fuáda Šukra na predmestí Bejrútu.

Hizballáh za to prisľúbil Izraelu odvetu. To isté urobil aj Irán, ktorý chce pomstiť zabitie Ismáíla Haníju, politického lídra palestínskeho hnutia Hamas, počas jeho pobytu v Teheráne.

Útoky v libanonsko-izraelskom pohraničí sú jedným z dôsledkov teroristického vpádu palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023 a následnej izraelskej odvety v podobe masívnej ofenzívy v Pásme Gazy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet