Na hlavný obsah

Spustenie štvrtého bloku v Mochovciach mešká. Každé zdržanie znamená miliónové straty

Elektrárne hovoria, že meškanie nebude dlhé.

Spustenie štvrtého bloku v Mochovciach mešká. Každé zdržanie znamená miliónové straty
Štvrtý blok jadrovej elektrárne Mochovce mešká.

Spustenie štvrtého bloku v jadrovej elektrárni Mochovce sa odsúva. Reaktor ešte neprešiel potrebnými technickými kontrolami. Slovenské elektrárne hovoria, že zdržanie nebude dlhé.

Každý mesiac, o ktorý sa však stavba omešká, znamená podľa analytika výpadok tržieb o desiatky miliónov eur.

Meškajúcemu štvrtému reaktoru Atómovej elektrárne Mochovce sa v reportáži v Ranných správach venoval redaktor Vladimir Amrich:

Vlani v novembri avizoval šéf Slovenských elektrární Branislav Strýček, že štvrtý blok elektrárne Mochovce by mohli uviesť do prevádzky v prvom štvrťroku 2025.

„Pokiaľ sa nevyskytne niečo, o čom dnes nevieme, tak si myslíme, že máme situáciu už pod kontrolou, keďže sme sa naučili z toho tretieho bloku, čo môžeme čakať a tento termín, pevne verím, že je dosiahnuteľný,“ uviedol vtedy generálny riaditeľ Slovenských elektrární.

K zdržaniu napokon dôjde. Aktualizovaný termín na spustenie nového reaktora je posunutý zhruba o pol roka.

„Zatiaľ predpokladáme, že aktívne spúšťanie štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce začneme v priebehu druhého polroka 2025,“ priblížila hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková.

„Bohužiaľ, my sme už neraz videli, že tieto termíny sa posúvali. Vieme veľmi dobre, že už pri trojke bol výrazný sklz. Štvorka mala byť do roka spustená. Nestalo sa, to už teraz vieme,“ skonštatoval analytik portálu energieprevas.sk Jozef Badida.

Problém pre financie

Problém odklad predstavuje najmä pre finančnú situáciu Slovenských elektrární. Firma má vysoké dlhy a neskoršie spustenie znamená nielen zvýšené náklady, ale aj ušlé tržby.

„Pri súčasných cenách elektriny my vieme, že tie elektrárne, ak teda nevyrába ‚štvorka‘ rok, tak na tržbách príde približne o 400 miliónov eur,“ vysvetlil Jozef Badida.

Meškanie sa môže ešte predĺžiť

Štvrtý blok jadrovej elektrárne Mochovce prechádza momentálne z fázy výstavby do fázy technických skúšok. Kontrolóri budú sledovať ako fungujú rôzne čerpadlá, generátory alebo potrubia a či všetky systémy reaktora dosahujú potrebné parametre.

„Keď dosiahneme všetky míľniky na uvedenie do prevádzky, budeme potrebovať povolenie od Úradu jadrového dozoru. V licenčnom procese je viacero účastníkov konania, vrátane protijadrových organizácií, ktoré sa môžu odvolať a zdržať celý proces,“ skonštatovala Oľga Baková.

„Napríklad, identifikovalo sa nesprávne požitie potrubných dielov. Tieto potrebné diely sa vymanili. Kontrolovali sa zvarové spoje. Zatiaľ sme s tým, čo teda prebieha, a čo sme skontrolovali, tak sme vydali súhlas,“ podotkla predsedníčka Úradu jadrového dozoru Marta Žiaková.

„Ak máme pochybnosti, tak v tom okamihu robíme pripomienky a čakáme, kým nám prevádzkovateľ alebo staviteľ potvrdí, že tie nedostatky sa odstránili. Toto sa skontroluje a pokračuje sa ďalej,“ dodala predsedníčka Úradu jadrového dozoru.

Spustenie ďalšieho bloku jadrovej elektrárne bude znamenať aj veľký míľnik z ekologického hľadiska. Slovenská energetika zníži produkciu emisií CO2 prakticky na nulu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika