Na hlavný obsah

Zmeny v objednávaní pacientov na vyšetrenia: Rezort zdravotníctva chce vytvoriť jednotný centrálny systém

Cieľom zmien má byť najmä odbremenenie zdravotníkov.

Zmeny v objednávaní pacientov na vyšetrenia: Rezort zdravotníctva chce vytvoriť jednotný centrálny systém
Ilustračná snímka ľudí v čakárni. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ministerstvo zdravotníctva chce pre pacientov i zdravotníkov sprístupniť nové elektronické služby. Návrhu novely zákona o národnom informačnom systéme počíta aj s vytvorením služby elektronického objednávania na vyšetrenie.

Jednotný centrálny systém by mal prepojiť terajšie objednávacie systémy. Pacienti neraz strávia hodiny v čakárni, aby sa dostali na rad alebo si musia zaplatiť termín na vyšetrenie cez rôzne sprostredkovateľské weby.

Návrh novely zákona ministerstvo predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Ide podľa neho o materiál súvisiaci s prípravou dátovej reformy, ktorej cieľom je najmä odbremenenie zdravotníkov od zbytočného vykazovania a zlepšenie dátovej dostupnosti a kvality.

Novelou sa má napríklad zaviesť elektronizácia laboratórnych vyšetrení, ktorá má zabrániť ich opakovaniu. Rezort v nej tiež navrhuje službu elektronického objednávania pacienta na vyšetrenie k poskytovateľovi cez jednotný centrálny systém.

Úprava má priniesť aj elektronické uzatváranie dohôd o poskytovaní všeobecnej a špecializovanej gynekologickej zdravotnej starostlivosti.

Rezort navrhuje viacero zmien

Rezort sa v novele zaoberá aj zosúladením zákonov v zozname poistencov čakajúcich na poskytnutie plánovanej zdravotnej starostlivosti. Chce ňou tiež zefektívniť procesy pri uzatváraní dohôd o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

Navrhuje aj vytvorenie Národného registra očkovania. Presadiť zároveň chce i zmenu prevádzkovateľa Národného registra prenosných ochorení, a to na Úrad verejného zdravotníctva SR.

Úprava má tiež sprecizovať vydávanie elektronických preukazov pracovníkov v zdravotníctve. Rušiť by sa ňou mal aj register úrazov vyžadujúcich poskytovanie ústavnej zdravotnej starostlivosti.

Ministerstvo to odôvodnilo jeho neefektívnosťou z pohľadu naplnenosti. „Jeho výstupy je možné nahradiť údajmi z iného štatistického zdroja údajov,“ podotklo.

Návrhu ministerstva zdravotníctva sme sa venovali aj v Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko