Na hlavný obsah

K výplate stovky eur navyše: Justiční zamestnanci si môžu od nového roka prilepšiť

Platy sa im však reálne nezvyšujú.

K výplate stovky eur navyše: Justiční zamestnanci si môžu od nového roka prilepšiť
Ilustračná snímka sudcu. Foto: STVR

Justiční zamestnanci dostanú od nového roka k výplate priemerne o 400 eur mesačne viac. Na súdoch v Bratislave o 500 eur. Štát na ich osobné ohodnotenie vyčlenil takmer 33 miliónov eur.

Chce tým zabrániť odlivu pracovníkov. Bez asistentov sudcov, súdnych tajomníkov a vyšších súdnych úradníkov je činnosť súdov ochromená.

Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová hovorí, že na miesta justičných zamestnancov sa nerobí výber, ale nábor.

„Keď vypíšete výberové konanie na 20 voľných miest, napríklad na asistentov, prihlási sa desať ľudí, prídu štyria a keď zistia požiadavky a aký je plat, traja sa rovno otočia a zostane tam jeden človek,“ povedala Kosová.

Osobnému finančnému ohodnoteniu justičných zamestnancov sa v Správach venovala redaktorka Monika Maťová:

„Keď nastúpia a vidia, aká je pracovná zaťaženosť, aký je chaos na súdoch, že sú stále po miestnostiach v Bratislave ešte jednotlivé spisy porozhadzované a mali by toto za úlohu vytriediť, tak do dvoch až troch mesiacov odchádzajú,“ povedal minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

„Asistent sudcu alebo súdny tajomník má hrubý príjem 760 eur. Z toho sa vyžiť nedá. Pritom sudca sa bez týchto pracovníkov nepohne,“ priblížila Kosová.

„Ak sa budúci rok zvýši minimálna mzda na 816 eur, títo zamestnanci budú pod úrovňou minimálnej mzdy,“ uviedla hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov SR Martina Nemethová.

Treba upraviť platové tabuľky

Sudcovia, odborári a minister spravodlivosti sú zajedno v tom, že pokiaľ sa neupravia platové tabuľky justičných zamestnancov, problém s ich nedostatkom sa nevyrieši.

„Ide len o navýšenie prostriedkov na osobné ohodnotenia. To znamená, že platy justičným zamestnancom sa reálne nezvyšujú. Iba sa zalátala tá diera, čo nie je málo, ale je to iba na určité obdobie,“ povedala Kosová.

„Diskutujeme aj o ďalších možnostiach, ktoré požadujú justičné orgány. Ide o samostatnú platovú tabuľku pre týchto zamestnancov,“ dodal Susko.

Osobné ohodnotenie totiž zamestnanec môže a nemusí dostať. O zvýšení tabuľkových platov ministri spravodlivosti a financií rokujú. Zatiaľ bez výsledku.



Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko