Na hlavný obsah

Situácia na Horehroní: Ťažbu v takom rozsahu si nepamätajú ani najstarší pamätníci, hovorí starosta Čierneho Balogu

Ťažba ovplyvnila aj cestovný ruch.

Situácia na Horehroní: Ťažbu v takom rozsahu si nepamätajú ani najstarší pamätníci, hovorí starosta Čierneho Balogu
Kalamitné drevo na Horehroní. Foto: STVR

Kalamitu na Horehroní spracovávajú štátni lesníci už pol roka. Tisíce kubíkov dreva skladujú aj v okolí lesov. Ovplyvnilo to aj cestovný ruch. Návštevníkom hrozí za nedodržanie zákazu tisícová pokuta.

Od začiatku roka štátni lesníci v okolí Čierneho Balogu spracovali viac ako 760-tisíc kubických metrov kalamitného dreva. „Ťažbu v takomto rozsahu si v obci nepamätajú určite ani najstarší pamätníci,“ povedal starosta obce Čierny Balog Michal Vetrák.

„V súčasnosti evidujeme približne 600-tisíc kubických metrov kalamitného dreva na území Organizačnej zložky Horehronie. Predpokladáme, že takáto veľká objemová ťažba kôrovcovej kalamity bude trvať dva roky,“ uviedol vedúci úseku usmerňovania lesníckych činností zo štátneho podniku Lesy SR Ján Vrbenský.

Spracovávaniu kalamity na Horehroní sa v Správach venoval redaktor Dominik Veľas:

Miestni sa obávajú následkov ťažby

Miestni obyvatelia sa v súvislosti s ťažbou obávajú najmä povodní, znečistenia a poškodenia ciest.

„Obec mala vypracované projektové dokumentácie na prehrádzky napríklad v dvoch lokalitách. Tieto projekty sme na základe zmluvy odovzdali Lesom SR, teda investorom nebude obec Čierny Balog, ale Lesy SR,“ priblížil Vetrák.

„Už v súčasnosti prebiehajú jednoduché údržby komunikácií. Do dnešného dňa sme preinvestovali 130-tisíc eur,“ dodal Vrbenský.

Lesníci zároveň odmietajú kritiku, že v lokalite okrem napadnutých smrekov ťažia aj zdravé stromy. „V nevyhnutnom prípade treba realizovať ťažby aj v iných drevinách. Podotýkam ale, že sú to naozaj zlomky promile,“ vysvetlil Vrbenský.

Ťažba sa dotkla aj turizmu

Lesnícky skanzen vo Vydrovskej doline pre ťažbu zatvorili. V minulosti ho v letných mesiacoch navštívili tisíce ľudí.

„Vôbec sa nesmie vystupovať z vláčikov. Ľudia nemôžu využívať lesné pozemky. Je to pod pokutou 3 200 eur. Nás predovšetkým najviac mrzí spôsob komunikácie, ktorá je nulová. Zo dňa na deň uzavreli dolinu, prístup ľudí do lesa úplne zakázali, rovnako tak vstup do lesa vo Vydrovskej doline,“ uviedol riaditeľ Čiernohronskej železnice Aleš Bílek.

„Snaha je, aby sa čím skôr tieto lokality otvorili širokej verejnosti. Zrejme to bude kopírovať termín ukončenia kalamity, prípadne akonáhle to bude možné, budeme prístupný k tomu, aby široká verejnosť mohla tieto lokality znova navštevovať,“ povedal Vrbenský.

Letná sezóna na železničke potrvá do polovice septembra. Vlaky zo stanice v Čiernom Balogu však už teraz vypravujú iba na dvoch tratiach a vo Vydrovskej doline museli zrušiť niektoré turistické zastávky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny