Na hlavný obsah

Kamala Harrisová ďalej rastie, v prieskumoch si upevňuje náskok pred Trumpom

Harrisová do súboja o Biely dom naskočila až 21. júla.

Kamala Harrisová ďalej rastie, v prieskumoch si upevňuje náskok pred Trumpom
Zľava Kamala Harrisová a Donald Trump. Foto: SITA/AP Photo/John Bazemore a Alex Brandon/koláž STVR

Očakávaná kandidátka demokratov na prezidentku a terajšia viceprezidentka USA Kamala Harrisová vedie v prieskume spoločnosti Ipsos pre agentúru Reuters o päť percentuálnych bodov nad republikánskym kandidátom a exprezidentom Donaldom Trumpom. Upozornili na to v piatok (9. 8.) agentúry.

Harrisovú, ktorá do súboja o Biely dom naskočila až 21. júla po odstúpení súčasného 81-ročného prezidenta Joea Bidena z boja, teraz podľa prieskumu podporuje 42 percent amerických voličov, zatiaľ čo Trumpa 37 percent.

Päťdesiatdeväťročná politička tak oproti predchádzajúcemu prieskumu z 22. a 23. júla, keď bolo skóre 37 ku 34 percentám, ešte navýšila svoj náskok. Prezidentské voľby sa uskutočnia 5. novembra.

Ipsos sa v prieskume pýtal 2 045 dospelých Američanov v dňoch 2. až 7. augusta. Štyri percentá respondentov vyjadrili podporu nezávislému kandidátovi Robertovi Kennedymu Jr. Ešte v júli ho pritom podporovalo desať percent voličov.

V inom prieskume Ipsos zistil, že Harrisová vedie nad Trumpom v celkovom pomere 42 ku 40 percentám v siedmich štátoch, v ktorých posledné voľby v roku 2020 dopadli najtesnejším rozdielom. Sú to Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Severná Karolína, Pensylvánia a Wisconsin.

Keď ešte Biden viedol kampaň o znovuzvolenie, prieskumy naznačovali prakticky vyrovnaný súboj medzi ním a Trumpom. V rovnakej fáze predvolebnej kampane v roku 2020 sa mu darilo lepšie.

Terajší šéf Bieleho domu sa kandidatúry na prezidenta vzdal nedlho po katastrofálnom výkone v televíznom dueli. A po tom, ako Trumpovu popularitu ešte posilnilo spáchanie neúspešného atentátu na tohto republikánskeho uchádzača.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet