Na hlavný obsah

Kampaň Donalda Trumpa bola terčom iránskeho hackerského útoku, upozornili americké spravodajské služby

Hackeri sa pokúšali infiltrovať aj do prostredia Kamaly Harrisovej

Kampaň Donalda Trumpa bola terčom iránskeho hackerského útoku, upozornili americké spravodajské služby
Na snímke Donald Trump. Foto: TASR/AP

Kampaň amerického exprezidenta Donalda Trumpa bola terčom hackerského útoku, za ktorý je zodpovedný Irán, oznámili podľa agentúry AP americké spravodajské služby vrátane Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Iránski hackeri sa podľa vyhlásenia pokúšali infiltrovať tiež okolie viceprezidentky Kamaly Harrisovej, ktorá kandiduje proti Trumpovi.

Spoločné komuniké viacerých zložiek americkej vlády je prvým oficiálnym prisúdením viny zahraničnému aktérovi po tom, ako do médií začali unikať interné dokumenty Trumpovho volebného štábu.

Tím kandidáta Republikánskej strany v reakcii na únik odkazoval na vyjadrenie spoločnosti Microsoft. Podľa nej kampaň nemenovaného kandidáta na prezidenta Spojených štátov napadli hackeri napojení na Teherán.

„Pozorujeme v tomto volebnom cykle čoraz agresívnejšie iránske aktivity. To zahŕňa nedávno medializované aktivity s cieľom narušiť kampaň bývalého prezidenta Trumpa,“ uvádza sa v pondelkovom (19. 8.) vyhlásení FBI a ďalších federálnych agentúr. Žiadne detaily o hackerskom útoku a jeho následkoch komuniké neuvádza.

Niektoré americké médiá tento mesiac informovali, že im niekto cez anonymný e-mailový účet začal ponúkať interné dokumenty Trumpovho tímu vrátane materiálov o kandidátovi na viceprezidenta a senátorovi J. D. Vanceovi.

Z vyhlásenia Microsoftu a následných zistení tlače vyplýva, že hackeri sa najskôr dostali do e-mailových schránok Trumpovho niekdajšieho poradcu Rogera Stonea. Touto cestou potom cielili na ďalšie osoby.

Pre Irán sú americké voľby významné

Americké úrady v utorok (20. 8.) tiež potvrdili, že vyšetrujú iránske hackerské útoky na osoby blízke obom hlavným prezidentským kandidátom. V prípade kampane Harrisovej zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by tieto pokusy boli úspešné.

Podľa amerických spravodajských zložiek sa Irán snaží ovplyvniť prezidentské voľby, ktoré vyvrcholia 5. novembra.

„Irán vidí tohtoročné voľby ako obzvlášť významné, pokiaľ ide o dopady, ktoré by mohli mať na jeho záujmy v národnej bezpečnosti,“ píše sa v komuniké.

Konkrétnejšie vysvetlenie neposkytuje, avšak vzťahy USA a Teheránu prešli veľmi napätou fázou v čase prezidentovania Trumpa, ktoré prinieslo odchod Washingtonu od iránskej jadrovej dohody a atentát na veliteľa iránskych revolučných gárd Kásema Solejmáního.

Iránska misia pri OSN pred pár dňami odmietla, že by Teherán mal v úmysle miešať sa do amerických volieb. Americká vláda však Iráncov z takýchto snáh vrátane hackerských operácií podozrieva už dlhší čas, podobne ako Rusko a Čínu.

„Je dôležité uviesť, že tento prístup nie je nový. Irán a Rusko tieto taktiky uplatňujú nielen v tomto a v predchádzajúcich federálnych volebných cykloch v Spojených štátoch, ale aj v iných krajinách vo svete, „uviedli v pondelok Američania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet