Na hlavný obsah

Každý piaty Slovák je nakazený toxoplazmózou. Infekcia, ktorú šíria mačky môže byť nebezpečná najmä pre tehotné ženy

Infekciou sa je možné nakaziť aj pri konzumácii jedla, ktoré bolo kontaminované mačacím trusom.

Každý piaty Slovák je nakazený toxoplazmózou. Infekcia, ktorú šíria mačky môže byť nebezpečná najmä pre tehotné ženy
Ilustračná snímka mačky. Foto: Unsplash

Na Slovensku je toxoplazmózou nakazených v priemere 21 percent dospelých ľudí. Vyplýva to z prieskumov Slovenskej akadémie vied (SAV). Infekcia sa u človeka najčastejšie neprejavuje vôbec. Problémy môže spôsobiť v prípade, že sa žena nakazí počas tehotenstva, keď môže dôjsť k poškodeniu plodu alebo až k potratu. Rizikovou skupinou sú tiež ľudia s oslabenou imunitou. Informovala hovorkyňa SAV Monika Tináková pri príležitosti štvrtkového (8. 8.) Medzinárodného dňa mačiek.

„Mačka je definitívnym hostiteľom parazita, ktorý u nej žije v čreve. Počas akútnej fázy infekcie vylučuje v truse do prostredia obrovské množstvo oocýst (vajíčok), ktoré sú infekčné pre človeka, pre mačky, ale aj pre všetky druhy teplokrvných živočíchov. Táto fáza vylučovania oocýst trvá v priemere dva týždne,“ vysvetlila parazitologička Daniela Antolová z Parazitologického ústavu SAV. Po tomto období podľa nej toxoplazma migruje do svalov a orgánov mačky, kde sa opuzdrí a mačka prestáva byť pre človeka nebezpečná.

Ako ozrejmila hovorkyňa, toxoplazmózou sa je možné nakaziť pri konzumácii jedla, pití vody alebo náhodným požitím pôdy, ktoré boli kontaminované mačacím trusom. Podobne je to aj pri konzumácii surového alebo tepelne nedostatočne upraveného mäsa zvierat, ktoré boli nakazené parazitom Toxoplasma gondii.

Vedci ale zdôrazňujú, že zdraví imunokompetentní ľudia aj tehotné ženy, ktorí už boli v minulosti vystavení infekcii a majú pozitívne protilátky proti Toxoplasma gondii, sa nemôžu znova nakaziť.

Parazitológovia odporúčajú prevenciu

Štúdia vo Švajčiarsku podľa hovorkyne ukázala, že len menej ako jedno percento mačiek vylučuje oocysty do prostredia. Potvrdzujú to aj výsledky parazitológov SAV – zo 750 mačiek vyšetrených v roku 2022 boli potvrdené len u šiestich zvierat.

„Mačky, ktoré sú chované výlučne vo vnútri a nie sú kŕmené surovým mäsom, nepredstavujú pre ľudí prakticky žiadne riziko. Je nepravdepodobné, že sa nakazíte dotýkaním sa nakazenej mačky, pretože oocysty sa zvyčajne nenachádzajú na srsti mačky a po opustení tela v truse trvá minimálne dva až štyri dni, kým sa stanú infekčnými,“ dodala Antolová.

Parazitológovia odporúčajú ako prevenciu umývanie ovocia a zeleniny, ktoré by mohli byť kontaminované pôdou, a teda potenciálne aj mačacím trusom. Ako doplnili, pri tepelnej úprave by teplota vo vnútri mäsa mala dosiahnuť minimálne 70 stupňov Celzia po dobu troch minút. Ochorenie ničí podľa nich aj zmrazenie na mínus 20 stupňov Celzia po dobu minimálne troch dní.

Toxoplazmóza patrí medzi najrozšírenejšie parazitárne ochorenia vo svete. Spôsobuje ju mikroskopický parazit Toxoplasma gondii. V závislosti od hygieny a stravovacích návykov je vo svete nakazených desať až 60 percent ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko