Na hlavný obsah

KĽDR sa v decembri opäť otvorí zahraničným turistom. V jednom z miest buduje „socialistickú utópiu“

Od roku 2020 sa KĽDR izolovala pre koronavírus.

KĽDR sa v decembri opäť otvorí zahraničným turistom. V jednom z miest buduje „socialistickú utópiu“
Líder KĽDR Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

Severná Kórea (KĽDR) sa v decembri znovu otvorí návštevníkom zo zahraničia. Cesty umožnia do severovýchodného mesta Samčijon a možno aj do zvyšku krajiny. Tento týždeň to podľa agentúry Reuters uviedli cestovné kancelárie, ktoré v minulosti turistov do tejto destinácie vozili.

Pchjongjang sa chystá otvoriť hranice väčším skupinám zahraničných turistov po tom, ako sa od roku 2020 izoloval pre pandémiu ochorenia COVID-19.

„Od nášho miestneho partnera sme dostali potvrdenie, že cestovný ruch do Samčijonu a pravdepodobne aj do zvyšku krajiny bude oficiálne obnovený v decembri 2024,“ uviedla na svojej internetovej stránke pekingská cestovná kancelária Koryo Tours.

Informáciu, že do Samčijonu od tohtoročnej zimy môžu jazdiť turisti, potvrdila aj ďalšia cestovná kancelária KTG Tours.

Medzinárodné lety do KĽDR a späť sa obnovili v minulom roku. Vo februári do krajiny priletela malá skupina ruských turistov. V júni do nej zavítali aj najvyšší ruskí zahraniční predstavitelia, vrátane prezidenta Vladimira Putina.

„Koryo Tours čakala na toto oznámenie vyše štyri roky. A je nadšená z opätovného začatia severokórejského cestovného ruchu,“ uviedla čínska firma. Dodala, že jej miestny partner potvrdí trasy a termíny v najbližších týždňoch.

KĽDR buduje v meste Samčijon neďaleko čínskych hraníc takzvanú „socialistickú utópiu“ a „model vysoko civilizovaného horského mesta“ s novými apartmánmi, hotelmi, lyžiarskym strediskom a s obchodnými, kultúrnymi a zdravotníckymi zariadeniami.

Pre lídra KĽDR Kim Čong-una je to vlajkový projekt. V júli podľa Reuters prepustil alebo degradoval niektorých vysokých úradníkov za ich „nezodpovedný“ prístup k riadeniu projektu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet