Na hlavný obsah

Koaličná rada k odvolaniu M. Šimečku by mala byť budúci týždeň, pripustil R. Kaliňák

S návrhom prišiel premiér R. Fico.

Koaličná rada k odvolaniu M. Šimečku by mala byť budúci týždeň, pripustil R. Kaliňák
Podpredseda NR SR a predseda PS Michal Šimečka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Koaličná rada k odvolávaniu Michala Šimečku (PS) z postu podpredsedu parlamentu bude na budúci týždeň. S návrhom na odvolanie lídra opozície prišiel premiér Robert Fico (Smer-SD). Podľa neho Šimečka zneužíva protesty na ochranu finančných záujmov svojej rodiny.

Predseda hnutia PS tvrdí, že zo štátnych peňazí pred viacerými rokmi profitovala aj manželka predsedu vlády.

Šimečku chce koalícia odvolať z postu podpredsedu parlamentu na septembrovej schôdzi. Iniciatívu premiéra Fica už podporila SNS. Strana Hlas-SD sa zatiaľ nevyjadrila, či návrh podporí.

Minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) očakáva, že na koaličnej rade na budúci týždeň bude vládny trojlístok diskutovať o dôvodoch, prečo by mali Šimečku odvolať.

„Burcujú protesty po tom, čo im vláda vypína zdroje a zneužívajú protesty na ochranu vlastných rodinných záujmov a finančných záujmov. A to je to, čo Robert Fico kritizoval, a preto povedal, že predloží na koaličnú radu takýto návrh,“ uviedol Kaliňák.

„Ľudia išli na námestia napríklad preto, že Dušan Kováčik bol prepustený ministrom Suskom, ktorý nie je sudca. Dôvodom, prečo sú tu ľudia na námestiach, je, že vidia fungovanie ministerky Šimkovičovej, ako sa nekompetentne správa. Toto ľudí ženie do ulíc,“ oponoval Kaliňákovi poslanec Michal Truban (PS).

Odvolávaniu Michala Šimečku z postu podpredsedu NR SR sa v Správach venoval redaktor Jakub Horáček:

Útok na Šimečkovu partnerku

Premiér poukázal na dotácie a podporu pre tri inštitúcie: Nadáciu Milana Šimečku, Projekt Fórum a tanečné občianske združenie, ktoré vedie partnerka predsedu PS.

„Gescia ministerstva kultúry, Fond na podporu umenia. Dohromady 180-tisíc eur. Jediný štatutárny orgán Soňa Ferienčíková často pýtala peniaze nie na projekt, ale na fungovanie občianskeho združenia, teda na platy,“ tvrdí Fico.

„Soňa Ferienčíková je uznávaná slovenská umelkyňa, významná postava súčasného slovenského tanca. Vystupuje pravidelne po celej Európe. Dokonca Ficova diplomacia sa chvália jej prácou v zahraničí. Robila to, čo robí, dávno predtým než ja som vstúpil do politiky alebo než vzniklo PS,“ ohradil sa Šimečka.

Grant zo štátnych zdrojov podľa Michala Šimečku získala na právny výskum v roku 2007, teda počas vlády Roberta Fica, aj manželka predsedu vlády. „Vtedy ste nechceli odstúpiť? Vtedy vás nikto nevyzýval odstúpiť? Ak toto používame ako meter, tak ak odstúpite z postu premiéra, tak aj ja sa vzdám postu podpredsedu NR SR,“ vyzval Šimečka Fica.

,,V prípade pani maželky Roberta Fica viete, že išlo o justičnú akadémiu a 13 akademikov spracúvajúcich nejaký problém. Ak to chcú porovnať s tanečnicou, ktorá dostane peniaze, aj keď akoukoľvek výbornou, peniaze na platy, aby prežila, to asi úplne nefunguje,“ odvetil Kaliňák.

Podľa premiéra v prípade, že parlament odvolá Šimečku, koaliční poslanci podporia nového kandidáta opozície na post podpredsedu NR SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko