Na hlavný obsah

Kolégium riaditeľov SND žiada v otvorenom liste výmenu ministerky Šimkovičovej

Podľa nich otvorene hovorila o zásahoch do dramaturgie.

Kolégium riaditeľov SND žiada v otvorenom liste výmenu ministerky Šimkovičovej
Ministerka kultúry Martiny Šimkovičová. Foto: SITA/Milan illík

Kolégium riaditeľov Slovenského národného divadla (SND) napísalo otvorený list, ktorý adresovalo najvyšším ústavným činiteľov. Žiadajú v ňom o výmenu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nom. SNS).

Otvorene podľa nich hovorila o zásahoch do dramaturgie. „Toto je neprijateľný zásah do autonómie nezávislých demokratických inštitúcií, ktorým súčasné vedenie rezortu definitívne stratilo našu dôveru“ napísali v liste.

Pod list sa podpísalo všetkých deväť zostávajúcich riaditeľov SND, ktorí boli vo funkcii k 13. augustu.

Konanie ministerky Šimkovičovej podľa nich prejavuje „vysoký stupeň nekultúrnosti, neodbornosti a nepochopenia pre fungovanie dôležitých kultúrnych inštitúcií“.

Ministerka kultúry minulý týždeň odvolala z funkcie generálneho riaditeľa SND Mateja Drličku, následne aj šéfku Slovenskej národnej galérie (SNG) Alexandru Kusú.

Práve odvolávanie štatutárov najväčších kultúrnych inštitúcií podľa kolégia riaditeľov SND a ich zdôvodnenie, ktoré obsahuje „viaceré nepravdivé informácie, vyvoláva veľké znepokojenie v spoločnosti“.

Situáciu podľa nich pozorne sleduje aj zahraničie. „Plošné odvolávanie štatutárov pôsobí ako silové gesto, ktoré naštrbuje náš obraz v zahraničí a znamená konečnú stratu dôvery kultúrnej obce k vedeniu rezortu,“ dodalo kolégium. K téme STVR oslovila aj ministerstvo kultúry. Na reakciu čaká.

Téme sme sa venovali aj v Správach, kde sme priniesli vyjadrenie riaditeľky Činohry SND Miriam Kičiňovej:

SND hovorí o precedense

SND sa tiež vyjadrilo k personálnym zmenám v inštitúcii. Riešenie personálnych otázok z pozície vedenia ministerstva kultúry, mimo menovania a odvolávania šéfa, vníma ako precedens.

Nanovo to podľa neho definuje vzťah medzi zriaďovateľom a zriaďovanou inštitúciou. Uviedlo to v reakcii na návrat Niny Polákovej na post riaditeľky Baletu SND, ktorý tento týždeň oznámil rezort.

„SND berie na vedomie informáciu z médií, že sa Nina Poláková vracia na post riaditeľky Baletu SND z vôle pani ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej a generálneho tajomníka služobného úradu rezortu Lukáša Machalu. Personálne oddelenie SND zatiaľ nedostalo oficiálnu informáciu z ministerstva kultúry o ďalšom pracovnom zaradení Niny Polákovej,“ poznamenala PR manažérka SND Jana Alexová.

Ministerstvo kultúry v utorok (13. 8.) oznámilo, že Nina Poláková pokračuje na pozícii riaditeľky Baletu SND. Jej júlové odvolanie vtedajším šéfom Matejom Drličkom bolo podľa neho v rozpore so štatútom SND.

Upozornilo na to, že sa udialo bez súhlasu ministerky kultúry. SND to odmieta. Tvrdí, že Drlička odvolanie prerokoval písomnou formou a prebehlo teda v súlade so štatútom.

Ten podľa neho nestanovuje, akou formou sa má prerokovanie udiať a štatutár na výmenu riaditeľov súborov nepotrebuje súhlas ministerky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko