Na hlavný obsah

V lete netreba zanedbať príjem tekutín. Koľko vody by sme mali denne vypiť?

Základom je piť čistú vodu.

V lete netreba zanedbať príjem tekutín. Koľko vody by sme mali denne vypiť?
Archívna snímka - Muž pije vodu z cisterny. Foto: TASR/Dano Veselský

Počas horúčav by mal človek denne vypiť približne 1,5 až tri litre tekutín, pričom základom tvorí čistá voda. Mimoriadne dôležité je dodržiavanie pitného režimu pre seniorov, ktorých organizmus obsahuje menej tekutín.

Deťom, ktoré majú nedostatočne vyvinutý mechanizmus pocitu smädu, treba vodu ponúkať. Poukázali na to odborníci z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

„Základom pitného režimu je čistá pitná voda. Sladené nápoje treba obmedzovať pre nadbytok cukru a kofeínu. Ideálna je preto obyčajná voda doplnená o minerálne. V horúčavách obmedzte nápoje s obsahom chinínu, kávu i alkohol, ktoré vám smäd neznížia a naviac podporia vylučovanie vody z organizmu. Pite skôr vlažné nápoje, nie ľadové,“ odporučili.

Deti najlepšie uhasia smäd pitím čistej pitej vody. Tú však možno striedať s neperlivými minerálkami a nesladenými ovocnými či bylinkovými čajmi.

„Množstvo vody, ktoré detský organizmus potrebuje, závisí aj od veku a hmotnosti. U novorodenca sa pohybuje od 60 do 100 mililitrov na kilogram hmotnosti. U batoľaťa 120 ml na kilogram, u dieťaťa v predškolskom veku je to 100 ml na kilogram. A v školskom veku 70 ml na kilogram,“ poznamenala zástupkyňa hlavného hygienika SR so zameraním na deti a mládež Jana Hamade.

Seniori smäd nemusia pociťovať

Smäd často necítia ani seniori. Hlavná hygienička SR Tatiana Červeňová poukázala na to, že dodržiavanie pitného režimu je však pre nich mimoriadne dôležité.

„Ich organizmus obsahuje menej tekutín, orgány pracujú pomalšie a nedokážu vylučovať tekutiny spoločne s látkami z metabolizmu,“ podotkla. Zároveň upozornila, že starší ľudia veľmi často trpia vysokým krvným tlakom. Apelovala preto na obozretnosť pri výbere minerálnych vôd.

„Zvýšená koncentrácia sodíka vo vode by mohla ich zdravotný stav zhoršiť,“ dodala. Odporučila čistú pitnú vodu. Pre pomerne vysoký obsah jednoduchých cukrov pitie ovocných nápojov seniorom neodporúča.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko