Na hlavný obsah

Konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom mieri do patovej situácie, obom krajinám chýbajú sily. Tvrdí to americká rozviedka

Ukrajina nemá dostatok munície a Rusko nemá dosť síl.

Konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom mieri do patovej situácie, obom krajinám chýbajú sily. Tvrdí to americká rozviedka
Ukrajinskí vojaci delostreleckej brigády pália smerom na ruské pozície na frontovej línii v Doneckej oblasti. Foto: TASR/AP

Ukrajine aj Rusku chýbajú vojenské prostriedky na to, aby proti sebe mohli podniknúť zásadnú ofenzívu. Konflikt medzi nimi tak mieri do patovej situácie. K tomuto záveru podľa agentúry Bloomberg došla rozviedka amerického ministerstva obrany (DIA). Správa DIA sa týka trojmesačného obdobia do konca júna.

Ukrajina podľa nej stále nemá toľko munície, aby sa vyrovnala Rusku, ktoré dokáže za deň vypáliť 10-tisíc delostreleckých nábojov. Ukrajinské sily stačia na defenzívne operácie, ale v ďalších najmenej šiestich mesiacoch nebudú schopné začať rozsiahlu protiofenzívu.

Rusko zase zvolilo stratégiu s cieľom napadnutú krajinu vyčerpávať a dokáže udržiavať nárazníkovú zónu, ktorú jeho armáda obsadila. Nemá však dosť síl na to, aby „z jeho strany hrozil hlbší postup na územia ovládané Ukrajincami, napríklad na Charkov,“ uviedla obranná spravodajská agentúra.

Bloomberg píše, že toto hodnotenie situácie ohľadom ruskej invázie na Ukrajinu je súčasťou správy generálneho inšpektora Pentagonu Roberta Strocha o americkej pomoci poskytovanej Ukrajine.

Zhoduje sa s verejnými vyhláseniami niektorých vysokopostavených amerických činiteľov, vrátane bývalého predsedu zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl Marka Milleyho.

Ukrajina využíva pomoc

Správa DIA sa týka trojmesačného obdobia do konca júna. Doby, keď americký Kongres po mesiacoch prieťahov schválil ďalší balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 61 miliárd dolárov.

Ukrajinská armáda odvtedy podnikla prekvapujúci vpád do ruskej Kurskej oblasti a jej letectvo začalo využívať bojové lietadlá F-16 dodané západnými spojencami.

Americkí vojenskí spravodajcovia v správe vyzdvihujú to, že Ukrajina úspešne využíva strely ATACMS dodávané Spojenými štátmi. Išlo o útoky na miesta vo vnútri okupovaného ukrajinského územia, kde ruská armáda skladuje muníciu a parkuje vrtuľníky.

Pri ukrajinskom údere s nasadením týchto striel bola potopená ruská korveta. Ukrajina ich použila tiež na útoky na ruskú protivzdušnú obranu na okupovanom Kryme a zničila niekoľko najmodernejších systémov S-400.

Rusko kvôli tomu bolo nútené posilniť systémy protivzdušnej obrany na Kryme, kde napríklad na obranu Krymského mosta, spájajúceho polostrov s ruskou pevninou, nasadilo svoje najpokročilejšie systémy S-500, uviedla tiež DIA.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet