Na hlavný obsah

Konsolidačný balík naberá kontúry. Opäť sa skloňuje daň z transakcií, opozícia kroky koalície kritizuje

Konečná podoba opatrení zatiaľ nie je jasná.

Konsolidačný balík naberá kontúry. Opäť sa skloňuje daň z transakcií, opozícia kroky koalície kritizuje
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: SITA/Tomáš Susko

Balík konsolidačných opatrení naberá svoje kontúry. Premiér Robert Fico (Smer-SD) informoval, že pripravené majú viaceré varianty jeho konečnej podoby. Do parlamentu by mal putovať ako jeden spoločný návrh. Výnimkou môže byť nová daň z transakcií.

Opozícia kritizuje, že vláda sa pri ozdravení verejných financií spolieha len na peniaze ľudí a sama nešetrí.

Ako by mohol konsolidačný balík vyzerať zisťoval v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko redaktor Lukáš Dzivý:

Slovensko potrebuje v budúcom roku konsolidovať verejné financie na úrovni približne 1,5 miliardy eur. Ministerstvo financií už mesiace hľadá konkrétne opatrenia. Už sa zaviedla vyššia daň zo sladených nápojov. Premiér Róbert Fico tvrdí, že možnosti, ako bude vláda postupovať je viacero.

„Nechceme ísť do národnej rady s veľkým počtom legislatívnych iniciatív, ale pod jeden lex konsolidácie by sme chceli dostať všetky potrebné zmeny. Možno okrem toho bude nejaká výnimka, ktorá sa týka plánovanej daní z finančných transakcií,“ uviedol predseda vlády.

Marián Viskupič z SaS si myslí, že takto konsolidácia verejných peňazí vyzerať nemá. „Mala by byť hlavne alebo z väčšej časti šetrenie na strane vládnych výdavkov, nie na strane zvyšovania príjmov, pretože len to zaplatia ľudia,“ myslí si poslanec.

Podľa analytika Radovana Ďuranu z Innes, bude záležať na tom, ako bude daň ukotvená v zákone. „Môže byť definovaná široko bude ju platiť každý, alebo bude definovaná povedzme len na firemné transakcie a náklady tie. Dane sa môžu preniesť na daňových poplatníkov prostredníctvom cien,“ povedal.

Pred približne mesiacom sa daň z prevodov spájala s poplatkami za výber peňazí z bankomatu. Ministerstvo financií vtedy tvrdilo, že ide o klamstvá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál