Na hlavný obsah

Koronavírus ešte nepovedal posledné slovo: Chorých pribúda, u lekára končia dospelí aj deti

Ide najmä o ľudí, ktorí sa letecky vrátili z dovolenky.

Koronavírus ešte nepovedal posledné slovo: Chorých pribúda, u lekára končia dospelí aj deti
Ilustračná snímka - lekár vyšetruje pacientku. Foto: STVR

Chorých s covidom-19 pribúda. V minulom týždni ho potvrdili u 84 pacientov. V predminulom u 135. Vyplýva to z údajov Úradu verejného zdravotníctva. V ambulanciách sú dospelí i deti.

Aj v ambulancii všeobecnej lekárky pre dospelých vo Veľkom Bieli si všímajú nárast pacientov s covidom. Ide najmä o ľudí, ktorí sa letecky vrátili z dovolenky v zahraničí. Majú príznaky podobné viróze.

„Nádcha, škriabanie hrdla, zvýšená teplota, pocit únavy, oslabenia. Tí ľudia nie sú schopní ísť do práce a prídu, že sa im deje nejaká viróza alebo niečo vážnejšie. CRP je zvyčajne v norme. Keď pacienta vyšetríme, nič na ňom nie je vidieť, keď sa urobí test, tak býva pozitívny,“ opisuje všeobecná lekárka pre dospelých vo Veľkom Bieli Jana Bendová.

Pribúdajúcim pacientom s koronavírusom sa v Správach venovali redaktorky Veronika Čokinová a Lucia Benetinová:

Covid neobchádza ani najmenších. V ambulancii u pediatričky z Bratislavy sa objavil u detí do jedného roka. „Čo sa týka priebehu, tak môžem povedať, že je celkom priaznivý. Dieťa má teplotu jeden-dva dni, ale teplota býva dosť vysoká – až 40 stupňov Celzia. Zvládajú to rodičia podávaním bežných antipyretík,“ hovorí pediatrička z Bratislavy Marta Špániková.

Primár infektológie nemocnice v Michalovciach Štefan Zamba hovorí, že chorých väčšinou liečia v ambulancii, ale mali už aj niekoľko hospitalizovaných pacientov. Bola medzi nimi aj 25-ročná žena s ťažkým zápalom pľúc. Letná vlna sa podľa neho začala zhruba o šesť týždňov skôr.

„Typické je to, že v rámci niekoľkých mesiacov dokáže vírus mutovať, snaží sa prežiť, takže bojuje jednak s človekom a jednak s našimi tkanivami,“ vysvetlil Zamba.

Najlepšou prevenciou je očkovanie

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) odporúča v prípade ochorenia, nechodiť do práce, školy či iných kolektívov a verejných priestorov. „Ak nie je možné zostať doma, napríklad z dôvodu, že si potrebujete ísť po lieky, dbajte na správne nosenie respirátora. Stále treba myslieť aj na dôkladnú hygienu rúk,“ píše úrad v stanovisku.

Najlepším spôsobom prevencie je podľa rezortu zdravotníctva očkovanie. Vakcínami sa očkuje vo vybraných nemocniciach, ale miesta plánuje postupne rozšíriť aj do iných zariadení.

„Ministerstvo zdravotníctva očakáva v priebehu mesiacov september a október príjem adaptovaného variantu vakcín proti ochoreniu COVID-19 na kmeň pre dospelú a pediatrickú vekovú kategóriu,“ uviedol hovorca rezortu Andrej Wallner.

„Určite budú lepšie a bezpečnejšie. To, či sa dajú zaočkovať, sa necháva na individuálnom zvážení. Ak človek nevie, mal by sa poradiť so svojím lekárom, ktorý najlepšie pozná jeho stav,“ odporúča Zamba.

Úrad verejného zdravotníctva očakáva, že od októbra, s nástupom chrípkovej sezóny, začnú prípady respiračných ochorení vrátane covidu vo zvýšenej miere pribúdať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko