Na hlavný obsah

V Česku začne platiť zákaz starých kotlov. Škodia zdraviu aj životnému prostrediu

Staré kotle okrem prachu uvoľňujú až 95 percent emisií rakovinotvorného benzopyrenu.

V Česku začne platiť zákaz starých kotlov. Škodia zdraviu aj životnému prostrediu
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Od prvého septembra začína v Česku platiť zákaz využívania kotlov prvej a druhej emisnej triedy. Povinnosť stanovil zákon z roku 2012. Staré kotle okrem prachu uvoľňujú až 95 percent emisií rakovinotvorného benzopyrenu.

Dotácie na ich výmenu zatiaľ využilo 180-tisíc žiadateľov. Podľa odhadov ministerstva životného prostredia ich asi 150-tisíc ešte zostáva. Za nedodržanie zákazu používania starých kotlov hrozí pokuta v prepočte asi dvetisíc eur.

Zisťovali sme, ako je to na Slovensku. Koľko domácností používa tuhé palivá, prečo je s nimi domáce vykurovanie problematické z pohľadu emisií?

„Na Slovensku je okolo 190-tisíc domácností, ktoré používajú kotly alebo pece na tuhé palivo. Problematické je to najmä z pohľadu emisií. Sú to emisie rôznych prchavých organických látok a najmä emisie tuhých častíc PM10. To sú malé, pevné častice s priemerom do 10 mikrometrov, ktoré sa môžu usádzať v pľúcach a spôsobovať rôzne problémy v ľudskom tele,“ priblížil analytik Energie-portál Radovan Potočár.

Staré kotly majú najmä zdravotné a environmentálne dosahy. „V druhom rade sú to určite aj bezpečnostné riziká. Starý kotol, ktorý nie je dobre udržiavaný aj nesprávne udržiavaný komín môžu znamenať väčšie riziko požiaru,“ upozorňuje analytik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko