Na hlavný obsah

Česká krajne pravicová strana SPD zverejnila plagát namierený proti Rómom. Čelí trestným oznámeniam

Líder Okamura si za plagátom stojí.

Česká krajne pravicová strana SPD zverejnila plagát namierený proti Rómom. Čelí trestným oznámeniam
Predseda českej politickej strany SPD Tomio Okamura. Foto: LADISLAV KŘIVAN / MFDNES + LN / Profimedia

České krajne pravicové hnutie SPD Tomia Okamuru čelí ďalšej vlne trestných oznámení. Tentoraz za predvolebný plagát namierený proti Rómom. Oznámenie podal stredočeský krajský koordinátor pre menšiny Cyril Koky, ale aj ďalší Rómovia.

SPD obviňujú z rasizmu a šírenia nenávisti proti menšinám. Okamura si za plagátom stojí a tvrdí, že ide o kampaň politických protivníkov.

Strana SPD zverejnila rasistický plagát vygenerovaný umelou inteligenciou. Zobrazuje dvoch rómskych chlapcov, ako fajčia.
Strana SPD zverejnila rasistický plagát vygenerovaný umelou inteligenciou. Zobrazuje dvoch rómskych chlapcov, ako fajčia.Foto: FB/Tomio Okamura – SPD

Na plagáte vytvorenom umelou inteligenciou sú zobrazení dvaja rómski chlapci, ako fajčia. Text tvrdí, že spoločnosť chce, aby chodili do školy, ale ich rodičov to nezaujíma.

Správu o trestných oznámeniach proti českej strane SPD Tomia Okamuru priniesol v Správach Slovenského rozhlasu redaktor Boris Kršňák:

SPD sľubuje, že sociálne dávky dostane iba rodina, ktorej deti chodia do školy. Predseda hnutia Tomio Okamura povedal, že asi udreli klinec po hlavičke, keď sú také pobúrené reakcie. Rómske organizácie hovoria o šírení rasizmu nenávisti. Podali preto niekoľko trestných oznámení.

SPD pritom už čelí policajnému vyšetrovaniu za iný plagát. A to pre podozrenie zo šírenia nenávisti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet