Na hlavný obsah

Kryptomeny sú stále populárnejšie: Pozor na podvodníkov, na vylákanie peňazí využívajú rôzne praktiky

S kryptomenami sa spájajú aj riziká.

Kryptomeny sú stále populárnejšie: Pozor na podvodníkov, na vylákanie peňazí využívajú rôzne praktiky
Popularita kryptomien stúpa, s ňou aj záujem podvodníkov. Foto: STVR

Približne každý ôsmy obyvateľ Slovenska má podľa Národnej banky Slovenska (NBS) skúsenosť s kryptomenami. Nárast popularity si všímajú aj podvodníci, ktorí sa kryptomeny snažia zneužiť. Na vylákanie peňazí často využívajú nielen neznalosť obetí, ale aj nátlak či emócie.

Ľudia vidia v kryptomenách predovšetkým nástroj na zbohatnutie. Napríklad bitcoin je známy tým, že jeho hodnota za uplynulých 10 rokov niekoľkonásobne narástla.

„Za rizikovejšie dôvody považujeme, keď niekto nakupuje kryptoaktíva ako jedinú časť svojho investičného portfólia, pokiaľ to považuje za svoje zabezpečenie na dôchodok. Za veľmi rizikové považujeme nákup kryptokatív na dlh,“ priblížil hlavný metodik regulácie NBS Daniel Ďuriač.

Problémom a podvodom spájaných s kryptomenami sa v reportáži v Správach venoval redaktor Vladimir Amrich:

Podvodníci používajú overené taktiky

Kryptomeny zažili aj strmé pády. Ľudia by preto mali investovať iba takú sumu, ktorú si môžu dovoliť stratiť. Polovica ľudí, ktorí vlastnia kryptomeny, má v nich podľa Národnej banky investovaných do tisíc eur. Kryptopodvodníci pritom používajú rokmi overené taktiky.

„Podvodník si vytvorí nejaký romantický vzťah so svojou obeťou. Vždy je to online, nikdy sa osobne nestretnú. Následne povie obeti, že má nejaké finančné problémy a potrebuje, aby mu vypomohla. Po tom, čo pošle tie prostriedky, podvodník zmizne. A tie kryptoaktíva sú tam používané iba preto, lebo je to ťažšie vypátratelné, kde tie prostriedky následne skončili,“ pokračoval Daniel Ďuriač.

„Keď ti niekto dáva niečo „zadarmo“, tak je to podozrivé. Keď ti niekto ponúka vysoký výnos, je to podozrivé, keď ťa niekto tlačí do toho, aby si niečo robil veľmi rýchlo, je to podozrivé,“ vysvetlila výkonná riaditeľka dohľadu a ochrany finančných spotrebiteľov NBS Júlia Čilíková.

„Druhý spôsob je zastrašenie ľudí. Napríklad im hovoria, že majú nejaký dlh na daniach, ktorý musia zaplatiť formou kryptoaktív. Alebo napríklad hovoria, našla sa peňaženka, kde sú milióny eur a vy ste majiteľom, stačí poslať malý manipulačný poplatok,“ priblížil Ďuriač.

„Tieto stratené peniaze dostať naspäť je veľmi ťažké. Na druhú stranu, čo sa dá, je zamedziť ďalším stratám. Preto ktokoľvek, kto sa stal obeťou podvodu, okamžite, pokiaľ je to možné, by to mal ohlásiť aj orgánom činným v trestnom konaní, dať sťažnosť a zamedziť tomu, aby som strácala ďalšie peniaze. Ľudia by sa nemali hanbiť. Robiť chyby je ľudské,“ dodala Čilíková.

Informácie o kryptomenách a súvisiacich témach môžu záujemcovia nájsť na stránkach Národnej banky, konkrétne na portáli 5peňazí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika