Na hlavný obsah

Kysucká nemocnica v Čadci sa dočkala moderného detského oddelenia. Nazreli sme do jeho priestorov

Staré vybavenie už bolo nevyhovujúce.

Kysucká nemocnica v Čadci sa dočkala moderného detského oddelenia. Nazreli sme do jeho priestorov
Kysucká nemocnica v Čadci má moderné detské oddelenie. Foto: STVR

Deti na Kysuciach sa budú liečiť v priestoroch zodpovedajúcich moderným nárokom.
Dokončili nové detské oddelenie v Kysuckej nemocnici s poliklinikou v Čadci. Práce trvali 11 mesiacov a detských pacientov by malo privítať už na budúci týždeň.

Detské oddelenie prešlo kompletnou rekonštrukciou. Pribudli nové podlahy, elektroinštalácia, klimatizácia, ale aj postele pre pacientov a ďalšie vybavenie.

„Priestory, ktoré tu boli pred tým, boli už nehodné tohto tisícročia. A mali sme zastarané aj prístrojové vybavenie. Dostali sme novú monitorovaciu techniku, nové infúzne pumpy, dávkovače liekov,“ priblížila primárka Jana Bartošová.

Renovácii detského oddelenia v Kysuckej nemocnici sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor Martin Do:

Oddelenie má 25 lôžok, z toho štyri lôžka patria jednotke intenzívnej starostlivosti. Ročne tu ošetria približne 1 100 detí.

,,Význam tejto nemocnice je obrovský, pre daný región nezastupiteľný. Ako jedna z mála nemocníc, práve táto Kysucká, nevytvára dlhy. Nie je opakovane oddlžovaná tak, ako bežne v tejto dobe,“ skonštatovala riaditeľka odboru zdravotníctva Žilinského kraja Silvia Pekarčíková.

Nákladná oprava

Celková rekonštrukcia spolu s novými prístrojmi stála takmer 700-tisíc eur. Približne dve tretiny nákladov nemocnica pokryla vďaka finančným darom od sponzorov. Žilinský samosprávny kraj prispel sumou 41-tisíc eur.

„Možno niekto povie, že 41-tisíc eur je málo. Áno, je to pravda. Na druhej strane, minulý rok sa tu rekonštruovala miestnosť na nové CT v sume 830-tisíc eur zo zdrojov Žilinského kraja,“ podotkla predsedníčka kraja Erika Jurinová.

Obnovujú aj chirurgické oddelenie. Práce by mali dokončiť do konca októbra. „Tam rekonštruujeme celé jedno krídlo budovy, vrátane aseptickej jednotky intenzívnej starostlivosti,“ dodal riaditeľ nemocnice v Čadci Martin Šenfeld.

Podľa riaditeľa sa ekonomicky osvedčila aj inštalácia solárnych panelov na strechách nemocničných objektov, vďaka čomu môžu viac prostriedkov investovať do ďalších rekonštrukcií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny