Na hlavný obsah

Lekári hrozia zatváraním ambulancií či vyberaním poplatkov. Zdravotníctvu chýbajú stovky miliónov

Či sa rezort dofinancuje, je otázne.

Lekári hrozia zatváraním ambulancií či vyberaním poplatkov. Zdravotníctvu chýbajú stovky miliónov
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Buď sa začnú zatvárať ambulancie, alebo si pacienti aj za bežné vyšetrenie zaplatia sami. Znie hrozba ambulantných lekárov. Obávajú sa, že na jeseň neuzavrú so zdravotnými poisťovňami nové zmluvy. Problémom sú chýbajúce peniaze v rozpočte. Či sa zdravotníctvo dofinancuje, je však otázne.

Zmluvy ambulancií so zdravotnými poisťovňami sa končia 30. septembra. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti si nevedia predstaviť, že by mali v novom roku kvôli šetreniu niektoré body v zmluvách vypustiť. Ovplyvnilo by to kvalitu zdravotnej starostlivosti. Poisťovne sú pritom už teraz v strate.

„Chápeme nutnosti konsolidácie, ale úspory z toho, čo nebolo vyplatené, v podstate nie je možné jednoducho nájsť a realizovať,“ uviedol prvý viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Roman Karbulík.

Aktuálnej situácii v zdravotníctve sa v Správach venovala redaktorka Andrea Šeligová:

„Poisťovne sa v tomto smere zachovali veľmi férovo, pretože uzatvorili zmluvy na základe prísľubu, že zdravotníctvo sa dofinancuje. Preto sú poisťovne teraz v deficite,“ myslí si prezident Asociácie polikliník a zdravotníckych zariadení Štefan Zelník.

Na chod celého rezortu chýba v rozpočte 250 miliónov eur. Zdravotníci na to upozorňovali už minulý rok na jeseň, keď ministerstvo rozpočet pripravovalo.

„Vtedy bolo jasné, že bude chýbať 250 miliónov a poslanci národnej rady potom s ľahkosťou vánku schválili rozpočet. A zrazu máme hľadať zdroje vo vnútri, aby sme ešte viacej šetrili,“ ozrejmil prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

Výpadok zdravotnej starostlivosti

„Tu naozaj dochádza k tomu, že dôjde výpadku poskytovania zdravotnej starostlivosti pre obyvateľstvo,“ zdôraznil Zelník.

„Hlavným dôsledkom je to, že vidíme čoraz viac ambulancií, ktoré neuzatvárajú zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Fungujú na priamu platbu, čo v prvom rade teda pociťuje pacient. Naozaj sa dostávame na Slovensku do situácie, kedy ambulantná starostlivosť začína byť výdobytkom tých, ktorí si ju môžu zaplatiť a tento trend bude pokračovať,“ povedala prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov Jaroslava Orosová.

Lekári varujú, že ak ambulancie skončia bez zmlúv, veľká časť ľudí bude hľadať základnú zdravotnú starostlivosť v nemocniciach, ktoré tento nápor nezvládnu. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) potvrdila, že o rozpočte bude rokovať s ministrom financií.

„V prvom rade sa teraz bude všetko odvíjať od finančnej situácie zdravotných poisťovní. Aktuálne čakáme na vypracovanie ozdravného plánu VšZP a v nadväznosti na to čakáme aj, aká bude prognóza a prepočet ekonomicky aktívneho obyvateľstva. Pretože myslíme si, že aj tam budeme mať určite nejaké výpadky podľa toho, ako bola rozložená báza na rozpočet na tento rok,“ dodala Dolinková.

Ak sa rezort nepodarí dofinancovať, zdravotníci majú pripravený súbor nepopulárnych opatrení, ktoré zatiaľ nechceli konkretizovať. Mali by ich predstaviť na začiatku septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko