Na hlavný obsah

Požiare v Grécku nabrali na intenzite. Na pomoc prídu aj českí hasiči

Požiar sa šíri vplyvom silného vetra.

Požiare v Grécku nabrali na intenzite. Na pomoc prídu aj českí hasiči
V blízkosti Atén bojujú s lesnými požiarmi. Foto: TASR/AP

Grécke úrady nariadili pre rozsiahly požiar v pondelok (12. 8.) skoro ráno evakuáciu viacerých osád a obcí. Príkaz sa týka aj dvoch nemocníc, píše server verejnoprávnej stanice ERTNews.

Pomôcť s požiarmi v Grécku, kde horí v okolí Atén, vyrazia aj českí hasiči. V utorok (13. 8.) tam odíde 64 hasičov, sedem záchranárov a štyria pracovníci technickej podpory.

Zásah proti silnejúcemu požiaru pokračoval aj cez noc, v pondelok sa počíta s nasadením vrtuľníkov a lietadiel. Hasiči do nich vkladajú veľké nádeje.

Úrady v pondelok skoro ráno nariadili evakuáciu radu osád a obcí v okolí hory Penteli, ležiacej medzi Aténami a Maratónom. Evakuácia sa týka aj jednej detskej a jednej vojenskej nemocnice.

V noci sa požiar rýchlo šíril vplyvom silného vetra a v niektorých miestach začal ohrozovať prvé domy. Uviedli to v pondelok ráno hasiči. Podľa svedectva obyvateľov, ktoré cituje denník Kathimerini, sa situácia zdá byť stále mimo kontroly.

Proti požiaru je nasadených vyše 500 hasičov. Veľké nádeje úrady vkladajú do zhruba tridsiatky vrtuľníkov a hasiacich lietadiel, ktoré sa do hasenia v noci zapojiť nemohli a využívané tak začínajú byť až s denným svetlom.

Pre vážnosť situácie sa do Atén v nedeľu (11. 8.) noci vrátil premiér Kyriakos Mitsotakis, uviedol hovorca vlády Pavlos Marinakis. Premiér bude v pondelok v úrade.

Dnes v Attike, čo je región v okolí Atén, a v ďalších dvoch regiónoch platí najvyšší stupeň varovania pred požiarmi. Druhý najvyšší stupeň potom platí v rade ďalších regiónov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet