Na hlavný obsah

Lex atentát II.: Séria zákonov môže opäť zasiahnuť do protestov. Opozícia si úpravu legislatívy predstaviť nevie, ani SNS

Diskutuje sa aj o odvolávaní Michala Šimečku.

Lex atentát II.: Séria zákonov môže opäť zasiahnuť do protestov. Opozícia si úpravu legislatívy predstaviť nevie, ani SNS
Pripravované zmeny Lex atentát II. sa môžu dotknúť protestov. Foto: TASR/Martin Baumann, Jakub Kotian, koláž STVR

Protestov by sa mohla dotknúť aj pripravovaná druhá séria zákonov pod názvom Lex atentát II. Koalícia tvrdí, že treba zastaviť šírenie nenávisti. Opozícia sa obáva, že sa vytvorí priestor na zásahy polície a aj v ďalších krokoch koalície vidí možné obmedzenie práv.

„Nechceme zasahovať do slobody slova, ale chceme obmedziť šírenie nenávisti,“ hovorí podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD).

„To, čo sa na tých protestoch deje, to chcem, aby sme zregulovali. Nemôžu tam byť opätovne bičované vášne, ktoré budú voči konkrétnym osobám, typu ‚Roberta Fica (Smer-SD) treba zastaviť‘, ‚Róbert Fico do basy‘. Musí organizátor mať jasno, čo povedia,“ povedal Gašpar.

„Keby taký zákon platil pred pár rokmi, tak Smer-SD by nikdy nemohol zorganizovať žiadnu demonštráciu, lebo oni na svojich demonštráciách iba huckajú ľudí vulgarizmami voči prezidentke, voči vtedajšej vláde, voči občianskej spoločnosti, voči komukoľvek,“ reagoval podpredseda parlamentu a líder PS Michal Šimečka.

Balíku zákonov Lex atentát II. a aktuálnej politickej situácii sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor Lukáš Füle:

Mária Kolíková z SaS sa obáva, že koalícia vytvorí priestor pre zásahy polície do zhromaždení. Vykonateľnú úpravu zákona si nevie predstaviť.

Problém v realizácii vidí aj koaličná SNS, ponúka však iné riešenie. „Úplne vážne zvažujeme, aby sme v jesenných mesiacoch urobili protest ako koalícia,“ tvrdí šéf národniarov Andrej Danko.

Zhoda pri odvolávaní Šimečku

Smer-SD a SNS sa však zhodujú pri odvolaní opozičného lídra Michala Šimečku zo stoličky podpredsedu parlamentu.

Všetky opozičné strany opätovne deklarovali, že Michal Šimečka má ich podporu. Viacerí poslanci dokonca spomínajú možnosť, že by sa v prípade jeho odvolania mala opozícia na protest vzdať všetkých pozícií v parlamente.

„Mienime dať aj inými spôsobmi najavo náš nesúhlas s tým, čo sa deje. Jednoducho to patrí k parlamentnej demokracii, že najsilnejšia opozičná politická strana má mať svojho podpredsedu národnej rady,“ skonštatoval predseda KDH Milan Majerský.

Koaličný Hlas-SD obe témy komentovať pred médiami nechce. Najprv si ich chce vydiskutovať s koaličnými partnermi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál