Na hlavný obsah

Ľudia po päťdesiatke majú problém zamestnať sa, firmy o nich nemajú záujem. Pomôcť sa snaží aj štát

Štatistiku potvrdil jeden z pracovných portálov.

Ľudia po päťdesiatke majú problém zamestnať sa, firmy o nich nemajú záujem. Pomôcť sa snaží aj štát
Ľudia po nad 50 rokov majú problém nájsť si zamestnanie. Foto: STVR

Najväčší problém nájsť si zamestnanie majú ľudia nad 50 rokov. Vyplýva to z najnovších údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. V mesiaci jún bolo bez práce viac ako 46-tisíc ľudí v zrelšom veku. Potvrdil to aj jeden z pracovných portálov. Podľa neho firmy o pracovnú silu nad 50 rokov nemajú záujem.

„Mám s tým skúsenosť. Manžela prepustili a mal sa problém zamestnať. Pracoval štyri roky v sezóne a potom, kde sa dalo,“ aj takéto názory ľudí sa šíria na sociálnych sieťach po tom, čo ústredie práce zverejnilo, že ľudia nad 50 rokov si nedokážu nájsť prácu aj vyše roka. Zaraďujú sa tak do skupín znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie.

„Práve tí nad 50 rokov majú veľký predpoklad byť dlhodobo nezamestnaní lebo majú vzdelanie, ktoré nezodpovedá súčasným požiadavkám. Sú menej mobilní. Žijú skôr v regiónoch, kde je nedostatok pracovnej sily,“ uviedol prezident Inštitútu zamestnanosti Viliam Páleník.

Problémom päťdesiatnikov na trhu práce sa v reportáži v Správach venoval redaktor Silvester Roštár:

Problém zamestnať osoby nad 50 rokov vníma aj jeden z pracovných portálov. Firmy o túto vekovú kategóriu vysoký záujem nemajú a pracovných ponúk je málo.

„Keď si pozrieme pracovné inzeráty, tie sú často koncipované hlavne pre dynamické tímy, mladý kolektív. A práve to dáva ľuďom v zrelšom veku tú informáciu, že zamestnávateľ ich nevyhľadáva,“ priblížila hovorkyňa pracovného portálu Kariéra.sk Katarína Tešla.

Pracovná sila chýba

Firmám však pracovná sila chýba. Nových ľudí potrebujú najmä v automobilovom priemysle, ale tiež do administratívy či do SBS služieb.

„Firmy, ktoré v súčasnosti vykazujú nedostatok pracovnej sily, ak nebude masívne podporovaný príchod pracovnej sily zo zahraničia, tak určite firmy sa budú musieť uspokojiť s touto pracovnou silou a nebudú si môcť tak vyberať,“ pokračoval Viliam Páleník.

Odborník tiež hovorí, že aj nezamestnaní si musia uvedomiť, že do dôchodku je ďaleko a pracovať musia. Pomôcť sa snaží aj štát.

„Ide napríklad o národný projekt Finančné stimuly pre zamestnanosť, pričom viacero jeho častí je zameraných na osoby nad 50 rokov. Uľahčenie uplatnenia sa na trhu práce ponúka znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie aj národný projekt Zručnosti pre trh práce,“ dodala hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marianna Šebová.

Na Slovensku máme pritom historicky najnižšiu nezamestnanosť. Bez práce je vyše 160-tisíc ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika