Na hlavný obsah

Ľudia sa z finančných dôvodov vyhýbajú návšteve zubára. Zubári nechcú používať výplne hradené poisťovňou

Argumentujú tým, že je zastaraný.

Ľudia sa z finančných dôvodov vyhýbajú návšteve zubára. Zubári nechcú používať výplne hradené poisťovňou
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Mnoho ľudí sa dnes z finančných dôvodov vyhýbajú návšteve zubára. Pacienti majú nárok na zdravotnou poisťovňou plne hradené ošetrenie zubného kazu. Upozornil na to ombudsman Róbert Dobrovodský. Zubní lekári nechcú tento základný postup ošetrenia zubného kazu pacientom ponúkať, lebo je zastaraný.

Ombudsman riešil prípad ženy, ktorej stomatológ odmietol urobiť takzvané základné ošetrenie zubného kazu.

„Stomatológovia nechcú obyvateľstvu poskytovať to, čo štát sľubuje kvázi bezplatne. Tak sa vlastne poistenci a pacienti dostávajú do situácie, že v ambulancii im je núkaný iný zákrok, iná forma poskytovania, za ktorú si už musia platiť,“ uviedol verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

Pri základnom ošetrení, plne hradenom poisťovňou, je ako materiál výplne používaný ručne miešaný skloionomérny cement. Mnohí zubní lekári ho považujú za zastaraný.

„Ručne miešaný materiál, nikdy som s ním ja osobne ani nerobil a ani ho pacientom neponúkame. Je to materiál, ktorý za mňa nemá trvanlivosť,“ ozrejmil zubný lekár Štefan Anton Kollár.

Výplň platená z verejného zdravotníctva sa podľa stomatológa rozpadne do niekoľkých mesiacov. Pacient má nárok iba na jednu opravu jedného zuba za rok. „Ak tá výplň zlyhá, tak už ďalšiu výplň si musí hradiť pacient v plnom rozsahu. Poisťovňa už nezaplatí ani ten rozdiel,“ vysvetlil Kollár.

Poplatkom pri návšteve zubára sa v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka Natália Krížová:

Materiál nie je univerzálny

Prezident Slovenskej komory zubných lekárov upozorňuje, že je veľké množstvo materiálov na zubné výplne a nie každý z nich je vhodný na každý zákrok.

„Je potrebné povedať, že žiadny materiál v zubnom lekárstve nie je úplne univerzálny. To sa týka aj tej základnej výplne, preto sú indikácie a teda sú spôsoby ošetrenia, kedy nie je možné použiť,“ upresnil prezident Slovenskej komory zubných lekárov Štefan Moravčík.

Podľa Lenky Freel stojí na jednej strane právo pacienta na základné bezplatné ošetrenie a na strane druhej fakt, že zdravotná starostlivosť má byť poskytovaná v najvyššej možnej kvalite a na základe najmodernejších poznatkov.

„V tomto prípade by podľa môjho názoru bolo riešením vyvolanie nových rokovaní, kde by sa dohodol nový materiál, ktorý by sa použil na základné ošetrenie zubného kazu,“ uviedla vedúca katedry pracovného práva na Právnickej fakulte UK Lenka Freel.

V každej ambulancii zubného lekára musí byť k dispozícii cenník úkonov. Lekár musí pacienta pred začatím ošetrenia informovať o cenách zákroku, ktorý sa mu chystá urobiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko