Na hlavný obsah

Ľudia sú v strehu, v obci sa po zrážkach vylieva potok. Vo Svinnej platí takmer štvrť roka druhý stupeň povodňovej aktivity

Vodohospodári po májovej povodni prietok prečistili, no nie všade.

Ľudia sú v strehu, v obci sa po zrážkach vylieva potok. Vo Svinnej platí takmer štvrť roka druhý stupeň povodňovej aktivity
Ilustračná snímka. Foto: STVR

V obci Svinná pri Trenčíne sú v pohotovosti. Po zrážkach sa im vylieva potok. Podľa starostu môže za situáciu neupravené koryto. Keďže je zanesené a zarastené, vodu neodvádza. Vodohospodári po májovej povodni prietok prečistili, no nie všade.

Obec Trenčianske Jastrabie vyhlásila koncom mája po búrke núdzový stav. Vytopilo zdravotné stredisko, ambulancie lekárov aj záchranárov. Nemohli ísť na výjazd. Vodný živel zaplavil aj desiatky domov.

„To bola taká rýchlovka, že sme išli vyťahovať tri autá. Bolo tu cez meter vody. Všetko sa to valilo z hôr, z lúk, to budú veľké škody,“ opisoval v máji obyvateľ obce Trenčianske Jastrabie Lukáš.

Hroziacim povodniam v Svinnej sa v Správach venovala redaktorka Dominika Kusá:

Hasiči zasahovali aj v susednej obci Svinná. „Bolo tu meter vody. Všetko bolo pod vodou, trčali len stromy. Spôsobilo mi to škody na majetku čo sa týka práčky, sušičky,“ hovorí Ján, obyvateľ obce.

Do obcí postupne prišli korytá potokov čistiť vodohospodári. Kým v Trenčianskom Jastrabí je vidno vyčistený tok, v obci Svinná pre zarastené brehy vodu nie je možné vidieť. V prevahe sú náletové dreviny a vysoké trávy.

„Zúžili koryto, nie je schopné odviesť množstvo prívalovej vody. Koryto potoka je zanesené z dvoch tretín. Automaticky sa to nahromadí, vybreží, smeruje do záhrad, bytov, domov,“ skonštatoval starosta obce Svinná Roman Čiernik.

Potok sa vylial už trikrát

V obci platí už takmer tretí mesiac druhý stupeň povodňovej aktivity. Miestni sú v strehu. „Na toku Svinica bolo upravených približne 1 600 metrov a na Svitavskom potoku asi 100-metrový úsek,“ priblížil Marián Bocák z kancelárie generálneho riaditeľa SVP.

Po zrážkach sa potok vylial už trikrát. Starosta vodohospodárom ďakuje, že potok vyčistili na dvoch miestach, konkrétne v strednej a dolnej časti obce, no urguje aj doriešenie zarasteného horného konca.

„Je to zregulovaný vodný tok, ktorý 50 rokov nemal na sebe zásah. V jednej časti sa aj vybrežil, treba ho dočistiť,“ dodáva Čiernik.

Vodohospodári uviedli, že chcú v prácach pokračovať. „Do plánu údržby na rok 2025 plánujeme zaradiť taktiež odstraňovanie sedimentov zo zostávajúcich častí potokov,“ povedal Bocák.

Dôležité bude vyriešiť prístup k toku, podľa vodohospodárov je z oboch strán neprístupný pre mechanizmy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny