Na hlavný obsah

Majitelia pohrebnej služby, ktorí rozdávali pozostalým falošný popol zosnulých, spoznali trest

Manželia podľa obžaloby nahromadili 190 tiel.

Majitelia pohrebnej služby, ktorí rozdávali pozostalým falošný popol zosnulých, spoznali trest
Jon a Carie Hallfordovci - majitelia pohrebnej služby, ktorá rozdávala falošný popol pozostalým. Foto: ČTK/AP

Americký súd nariadil majiteľom pohrebnej služby v americkom štáte Colorado, ktorí podľa obžaloby prechovávali takmer 200 tiel a pozostalým posielali falošný popol, aby odškodnili príbuzných sumou 950 miliónov dolárov (869 miliónov eur). Informovala o tom agentúra AP.

Manželov Jona a Carie Hallfordovcov obvinili z toho, že vo svojej pohrebnej službe s názvom Return to Nature (Návrat do prírody) nedovolene nakladali s telami, falšovali pohrebné záznamy a rozosielali pozostalým falošný popol, ktorý príbuzní zosnulých nevedomky ukladali na cintoríny alebo rozptyľovali.

Podľa AP je v pondelok (5. 8.) ohlásený verdikt v občianskoprávnom spore skôr symbolický, keďže majitelia sú v platobnej neschopnosti. Hallfordovci proces neuznávali a na súdne vypočutia nechodili.

Manželia podľa obžaloby nahromadili 190 tiel v nevyužívanej budove. Keď do nej vlani na jeseň vstúpili vyšetrovatelia, objavili telá v rôznom štádiu rozkladu, niektoré plné červov. Niektoré patrili ľuďom, ktorí zomreli v roku 2019, ďalšie v neskorších rokoch. Podlaha budovy bola podľa médií pokrytá tekutinami z rozkladajúcich sa tiel.

Podľa vyšetrovateľov investovali peniaze získané za pohrebné služby do kryptomien, kúpili si za ne dve vozidlá v celkovej hodnote 120 000 dolárov (109 000 eur) alebo vyrazili na večeru do Las Vegas, kde minuli 1 500 dolárov (viac ako 1 300 eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet