Na hlavný obsah

Maroš Žilinka dočasne pozastavil výkon funkcie trestne stíhanému prokurátorovi

V práci nebude môcť pokračovať prokurátor Michal Šúrek.

Maroš Žilinka dočasne pozastavil výkon funkcie trestne stíhanému prokurátorovi
Prokurátor Michal Šúrek. Foto: TASR/Jakub Kotian

Generálny prokurátor Maroš Žilinka dočasne pozastavil výkon funkcie prokurátorovi Generálnej prokuratúry (GP) SR Michalovi Šúrekovi.

Ten je trestne stíhaný pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva. Informovala o tom hovorkyňa GP Zuzana Drobová.

Ako hovorkyňa ozrejmila, rozhodnutie o dočasnom pozastavení výkonu funkcie prokurátora je výlučne rozhodnutím vo veci služobného pomeru prokurátora. Žiadnym spôsobom neprejudikuje výsledok trestného konania vedeného proti prokurátorovi.

„Prokurátor, ktorému sa dočasne pozastavil výkon jeho funkcie, nemá počas tohto pozastavenia práva a povinnosti prokurátora. Nesmie vykonávať funkciu prokurátora,“ vysvetlila.

GP zároveň poukázala na to, že aktuálne sa vedie trestné stíhanie pre úmyselné trestné činy proti piatim prokurátorom, pričom všetci z nich majú dočasne pozastavený výkon funkcie.

Michala Šúreka obvinil vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby zo zneužívania právomoci verejného činiteľa formou spolupáchateľstva v súvislosti s dozorom trestnej veci, ktorú dozoroval ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Obvineniu čelia aj ďalšie tri osoby v súvislosti s ich výkonom funkcie vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry. V prípade preukázania viny im môže hroziť trest odňatia slobody na sedem až dvanásť rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko