Na hlavný obsah

Martina Šimkovičová sa stretla so zástupcami SND. Následne sa začal protest

Pozvanie ministerstva kultúry prijala riaditeľka činohry a riaditeľ opery.

Martina Šimkovičová sa stretla so zástupcami SND. Následne sa začal protest
Na snímke zľava Miriam Kičiňová, Martina Šimkovičová a Martin Leginus. Foto: TASR/Jakub Kotian, Martin Baumann, Pavol Zachar

Na ministerstve kultúry sa konalo stretnutie ministerky Martiny Šimkovičovej so zástupcami Slovenského národného divadla (SND). Tí sú nespokojní s odvolaním riaditeľa divadla Mateja Drličku.

Pozvanie na stretnutie prijala riaditeľka činohry SND Miriam Kičiňová a riaditeľ opery SND Martin Leginus, ktorí prišli v sprievode ďalších zamestnancov.

Pozvanie ministerky kultúry prišlo ako reakcia na pozvanie zamestnancov a zamestnankýň SND a SNG na stretnutie, kde mali prísť zástupcovia ministerstva, a to Martina Šimkovičová a Lukáš Machala. Toto pozvanie odmietli.

„Tak, ako deklarovala pani ministerka, ona nepôjde do národného divadla, kde to považujeme za pripravený verejný lynč. Budeme sa normálne a vecne rozprávať s ľuďmi, ktorí majú iné názory a iný pohľad na vec tak, ako to robíme od začiatku pôsobenia na ministerstve kultúry,“ vyjadril sa Machala.

„Nie je pravda, že nekomunikujeme s nikým a strkáme hlavu do piesku. To vôbec nie je pravda. My komunikujeme s každým otvorene, takže sme zvedaví na argumenty a na názory ľudí, ktorí majú iné názory a budeme radi za konštruktívny dialóg,“ dodal.

Protest za kultúru

Po stretnutí na ministerstve sa začal protest, ktorý avizovala platforma Otvorená kultúra. Začal sa o 17. hod pred budovou SND, odkiaľ pokračuje pred budovu ministerstva kultúry.

Protestujúci žiadajú odstúpenie Šimkovičovej aj Machalu. Ďalšou pripomienkou je naplnenie cieľov stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu SR do roku 2030 a tiež dodržiavanie transparentných princípov pri odvolávaní manažérov a manažérok kultúrnych inštitúcií.

Aktuálne informácie priniesla v relácii Aktuálne :24 redaktorka Karolína Janičíková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko